ABD'de üretici enflasyonu martta beklentilerin altında geldi

ABD'de üretici enflasyonu martta beklentilerin altında geldi

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 0,5 düşerek beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 2,7 artış kaydetti.

A+A-

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 0,5 düşerek beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 2,7 artış kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı, ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, ÜFE mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 düştü ve Nisan 2020'den bu yana en yüksek aylık düşüşünü kaydetti. Piyasa beklentileri ise ÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,1 artacağı yönündeydi. Şubatta ÜFE değişim göstermemişti.

Mart ayında üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 2,7 artış gösterdi. Üretici enflasyonu, Ocak 2021'den bu yana en düşük değerine sahip olsa da, piyasa beklentilerinin altında kalarak martta yüzde 3 olarak gerçekleşti. Şubatta yıllık bazda üretici enflasyonu yüzde 4,9 olarak kaydedilmişti.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE, martta aylık bazda yüzde 0,1 düşerken, yıllık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti. Piyasa beklentileri çekirdek ÜFE'nin aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,4 artacağı yönündeydi. Şubatta çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4,8 artış göstermişti.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin ipuçları verir. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini yakından takip ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler