ABD'den Erdoğan'a önemli mesajlar

ABD'den Erdoğan'a önemli mesajlar

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı rutin toplantısınnda Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında gazetecilerden gelen sorulara önemli cevaplar verdi.

Bakanlık sözcüsü Mark Toner, bir gazetecinin sorusunda açıkça belirtmesine rağmen Erdoğan’a ‘’müttefik’’ demekten kaçındı. Sonra ise son günlerde Erdoğan’ın ‘’AYM kararlarını tanımıyorum, saygı da duymuyorum, uymuyorum’’ sözlerine karşılık sorulan ‘’Türk liderlerine mahkeme kararlarına uymalarını tavsiye eder misiniz?’’ sorusuna da ‘’sanırım doğru’’ deiyerek yanıtlayarak Erdoğan’a AYM kararlarına uyması yönündeki mesajı verdi.

Sonrasında ise sözcü Toner, yine Erdoğan'ın ve Saray'a yakın isimlerin şiddetle karşı çıktıkları Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest bırakılmalarını kastederek, bu kararı desteklediklerini açıkça belirtti.

Genelde Erdoğan'ın ABD'ye eleştirmesi sonrası, açıklamalar yapan ABD'nin bu kez Erdoğan'ın yurtiçi konular hakkında yaptığı açıklamalara cevap vermesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Şimdi Erdoğan'ın, ABD'den gelen bu tepkilere nasıl tepki göstereceği merak ediliyor. İşte o toplatının ayrıntıları:

 Erdoğan’a müttefik demedi

Bir gazetecinin ‘’Türkiye’nin ABD müttefiği olduğunu söylüyorsunuz ama hiçbir zaman Erdoğan’ın bir ABD müttefiği olduğunu neden söylemiyorsunuz’’ sorusuna karşılık Mark Toner, Erdoğan’a, bu açık soruya rağmen müttefik dememekte ısrarlı davrandı ve şöyle devam etti: ‘’Türkiye ile, Türk hükümeti ile, Türkiye’nin liderleri ile birçok konuda beraber çalışıyoruz. Onlar bir NATO müttefiği. Her sorun hakkında aynı düşünmüyoruz ama birçok başka konuda da mutabakat halindeyiz. Türkiye’nin Daiş’e karşı yapılan mücadeledeki güçlü desteğinden dolayı memnunuz ve Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz.’’

Bu bir ifade özgürlüğü

"ABD’nin Türk liderlerini mahkeme kararlarını saygı duyması yönünde teşvik ettiğinizi düşünebilir miyiz’’ sorusuna karşılık ise Toner, ‘’Sanırım doğru. Benim soylettiginizi aynı şekilde tasdik etmek istemem ama dediklerimden şu sonuç çıkarabilir ki biz bunun bir ifade özgürlüğü konusu olduğuna inanıyoruz ve onların (Cumhuriyet gazetesi gazetecileri) duruşma öncesi döneminde gözaltından serbest bırakılmasını destekledik’’ dedi.

Yine bir yabancı gazetecinin Erdoğan’ı kastederek, ‘’anayasayı ayakları altına mı alıyor’’ sorusuna karşılık ise ABD sözcüsü şu cevabı verdi: ‘’onun (Erdoğan) anayasayı ayakları alıp almadığı şeklinde durumu karakterize etmeyeceğim. Sadece herhangi bir hükümetin ifade özgürlüğünü tıkama yoluna gitmesi ve korkutması durumunda her zaman için endişeli olduğumuz söyleyemeyelim’’ dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.