ABD'den Ukrayna'ya 700 milyon dolarlık ek askeri yardım

ABD'den Ukrayna'ya 700 milyon dolarlık ek askeri yardım

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü. Bu, Rusya'nın işgalinden bu yana ABD'den Kiev'e yapılan en yüksek seviyeli ziyaret oldu.

A+A-

ABD'den Kiev yönetimine 700 milyon dolarlık ek askeri yardım geldi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü Polonya'dan trenle Kiev'e gittiklerini, Amerikan heyetinin Kiev sokaklarında insanları gördüklerini ve bunun "şehirdeki savaşın kazanıldığını gösterdiğini" söyledi.

Amerikalı yetkililer, Ukrayna'ya 700 milyon dolarlık ek askeri yardım yapılacağını açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı da Amerikalı diplomatların bu haftadan itibaren Ukrayna'ya dönmeye başlayacağını duyurdu. Blinken, Kiev'deki ABD büyükelçiliğinin ne zaman açılacağına istişarelerden sonra karar vereceklerini söyledi.

Blinken Cuma günü görüştüğü "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e savaşın sona erdirilmesi, ateşkes ilan edilmesi ve insani koridorlar açılması gerektiği konusunda güçlü bir mesaj vermesini beklediğini" belirtti. 

'Ukrayna, doğru teçhizat ve destekle savaşı kazanabilir'

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de ziyaretin ardından açıklamalar yaptı.

Başkent Kiev'de hayatın normale dönmeye başladığını gözlemlediklerini belirten Austin, Ukrayna'nın uzun menzilli silahlara ihtiyacı olduğunu belirterek "Kazanmanın ilk adımı kazanacağınıza inanmaktır. Doğru teçhizat ve destekle kazanabilirler" dedi.

Zelenskiy ziyaretten önce görüşmede bir numaralı gündem maddesinin daha fazla silah talebi olacağını söylemişti. Ukrayna lideri ülkenin doğusunda ve güneyinde oluşan yeni cephe hatlarında kullanmak üzere daha ağır, daha gelişmiş ve daha modern silahlara ihtiyaç duyduklarını belirtmişti.

Çatışmalar Paskalya'da da devam etti

Öte yandan dün hem Ukrayna'da hem Rusya'da kutlanan Paskalya Bayramı da çatışmaları durdurmadı.

Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasında bulunan Ukraynalı silahlı güçler, Rus birliklerinin fabrikaya yönelik saldırılarının devam ettiğini söyledi.

Ukraynalı yetkililer, kentte hayata geçmesi planlanan insani koridorun Rus birliklerinin ateş açması nedeniyle gerçekleşmediğini belirtti.

Papa Francesco da Pazar günkü konuşmasında barış çağrısı yaptı.

Zelenskiy dün yaptığı bir konuşmada Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere de değindi.

AB'ye üyelik başvurusu yapan Ukrayna'nın lideri, Avusturya'nın "Ukrayna AB'ye üye olmamalı, ilişkiler başka şekillerde geliştirilmeli" açıklamasının, "stratejik ve siyasi basiretsizlik" olduğunu söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler