AB Komisyonu’ndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, 6 yฤฑldan uzun sรผredir devam eden รงatฤฑลmalardan etkilenen savunmasฤฑz Yemenlilere ilave destek verileceฤi bildirildi.
Yemen’de dรผnyanฤฑn en bรผyรผk insani krizinin yaลandฤฑฤฤฑna dikkatin รงekildiฤi aรงฤฑklamada, รผlke nรผfusunun yaklaลฤฑk yรผzde 70’inin insani yardฤฑma muhtaรง olduฤu kaydedildi.
Aรงฤฑklamada, Yemen’deki krizin kurumlarฤฑ, kamu hizmetlerini ve altyapฤฑyฤฑ etkilediฤi, รผlke geliลimini 20 yฤฑldan fazla geriye gรถtรผrdรผฤรผ belirtildi.
AB’nin Yemen’de yaลanalar nedeniyle 44 milyon avro insani yardฤฑm, 75 milyon avro da kalkฤฑnma yardฤฑmฤฑ olmak รผzere toplam 119 milyon avro ilave fon tahsis ettiฤine iลaret edilen aรงฤฑklamada, AB’nin 2021 yฤฑlฤฑnda Yemen’e toplam desteฤinin 209 milyon avroya ulaลtฤฑฤฤฑ ifade edildi.
Aรงฤฑklamada, Yemen’deki insani ihtiyaรงlarฤฑn eลi benzeri gรถrรผlmemiล bir boyuta ulaลtฤฑฤฤฑ, yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn durumu daha da kรถtรผleลtirdiฤi anฤฑmsatฤฑldฤฑ.
Dรผnyanฤฑn en fakir รผlkeleri arasฤฑnda yer alan Yemen’de iรง savaล nedeniyle bรผyรผyen insani kriz korkunรง boyutlara ulaลtฤฑ. BM’ye gรถre Yemen’de nรผfusun yรผzde 80’i insani yardฤฑma ve korunmaya ihtiyaรง duyuyor.
Uzun sรผredir siyasi istikrarsฤฑzlฤฑฤฤฑn hรผkรผm sรผrdรผฤรผ Yemen’de ฤฐran destekli Husiler ile hรผkรผmete baฤlฤฑ gรผรงler arasฤฑnda รงatฤฑลmalar yaลanฤฑyor.
Husiler, Eylรผl 2014’ten bu yana baลkent Sana ve bazฤฑ bรถlgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan รถncรผlรผฤรผndeki koalisyon gรผรงleri ise Mart 2015’ten beri Husilere karลฤฑ Yemen hรผkรผmetine destek veriyor.
รlkede yaklaลฤฑk 6 yฤฑlฤฑ aลkฤฑn sรผredir devam eden รงatฤฑลmalarda binlerce kiลinin yaลamฤฑnฤฑ yitirdiฤi belirtiliyor.







