Açığa satış yapanlar Avrupa bankalarından 1 milyar dolar zarar etti

Açığa satış yapanlar Avrupa bankalarından 1 milyar dolar zarar etti

Avrupa bankalarına karşı açığa satış yapanlar, sektörün Credit Suisse'in şok düşüşünden sonra güçlü çeyreklik kazanç beklentisiyle toparlanması sonrası Nisan ayında önemli miktarda para kaybetmeye hazırlanıyor.

A+A-

Analiz firması Ortex'e göre, sektörün hisse senedi fiyatlarının daha da düşeceğine inanarak aşağı yönlü işlemler yapan yatırımcılar, Mart ayında 2,7 milyar dolar kazanmalarının ardından, bu ay şimdiye kadar tahmini 1 milyar dolar kaybetti ve bir yıldan uzun bir süredir Avrupa bankası kısa pozisyonlarından en büyük karlarını elde ettiler.

STOXX Avrupa bankaları hisse endeksi Mart sonundaki dip seviyelerinden %18'e kadar yükseldi. Ortex ve S&P Global Market Intelligence'a göre en çok açığa satılan hisselerden biri olan İtalyan UniCredit o zamandan bu yana %35 artışla 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

"Faiz artışları faiz gelirlerini önemli ölçüde artırdı ve bu şu anda düşmeyecek. Milano'daki Banca Ifigest'in kurumsal müşteriler müdürü Carlo Franchini, "Finans sektörünü portföyünüzden çıkarmanın zamanı henüz gelmedi" dedi.

Sadece birkaç hafta önce, bankacılık kargaşasının zirvesinde, piyasalar derin bir gerilemeye ve hatta merkez bankalarının rotayı tersine çevirip faiz oranlarını düşürmeye başlamasına hazırlanıyordu.

Stres şimdi azaldı ve yatırımcılar bir kez daha daha faiz artışlarını hesaba katarak bankacılık hisselerinin toparlanmasına yardımcı oluyor ancak açığa satış yapanları ve sektöre olan risklerini azaltan diğer yatırımcıları hazırlıksız yakalıyor.

Londra'daki Invesco'da fon yöneticisi olan ve finans sektöründe en büyük fazla ağırlık pozisyonuna sahip olan James Rutland, "Bankalar şu ana kadar faiz oranlarının olumlu etkisini yansıtamadılar, diğer ekonomik zayıflık dönemlerine kıyasla çok daha güçlü sermaye tabanlarına sahipler ve bu nedenle Avrupa Merkez Bankası (hisse) geri alımlarını onaylamaya devam etti" dedi.

Refinitiv IBES'e göre, Avrupa'daki finans şirketlerinin ilk çeyrekte %31'lik bir kazanç artışı kaydetmesi bekleniyor - ki bu Avrupa'daki kurumsal kazanç artışının büyük bir kısmını oluşturuyor - ve tüm yıl için büyüme tahmini %19,5.

Ancak Bank of America tarafından yapılan bir anket, fon yöneticilerinin Nisan ayında banka riskini Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye indirdiğini ve daha resesyona dayanıklı defansif sektörlere yöneldiklerini gösterdi.

Ortex'in tahminlerine göre Avrupa bankalarındaki açık pozisyon oranı son 11 ayın en yüksek seviyesi olan halka açık hisselerin %1'ine yaklaşmış durumda. Hem Ortex hem de S&P sıralamasında en fazla açığa sahip 15 banka arasında, Mart başından bu yana kayıplarını yarıdan fazla azaltan BNP, Santander ve ABN yer alıyor. Ancak, bir diğer yüksek oranda açığa satılan banka olan Svenska Handelsbanken %12 aşağıda kalmaya devam ediyor.

Endişe yaratan alanlardan biri ticari gayrimenkule maruz kalmaktır ve Avrupalı kredi kuruluşları önümüzdeki hafta kazançlarını açıklarken yatırımcılar ortaya çıkan herhangi bir stres belirtisine karşı tetikte olacaktır.

İlgili Haberler