Özel sektör istihdam verilerini sağlayan ADP’ye göre, ABD’deki özel sektör işverenlerinin çalışanları Kasım ayında 32.000 kişi azaldı. Böylece istihdam yaratma süreci durma noktasına geldi. Bu gelişme, yavaşlayan iş piyasasının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Özel sektör istihdamındaki dalgalanma

Şirketin revize ettiği verilere göre, Eylül ve Ağustos aylarında yaşanan kayıpların ardından Ekim ayında 47.000 yeni iş yaratılmıştı. ADP, iş yaratma sürecinin bu yılın ikinci yarısında temel olarak yatay seyrettiğini bildirdi. Özellikle küçük işletmelerin Kasım ayında zorluk yaşadığı belirtildi.
ADP baş ekonomisti Nela Richardson, konuya dair bir açıklama yaptı. Richardson, “İşverenler temkinli tüketiciler ve belirsiz makroekonomik ortamla başa çıkmaya çalışırken, son zamanlarda işe alımlar dalgalı bir seyir izledi,” dedi. “Kasım ayındaki yavaşlama geniş tabanlı olsa da, küçük işletmelerdeki gerileme buna öncülük etti.”
Sektörel kayıplar ve artışlar

İmalat ve inşaat sektörleri pozisyon kaybedenler arasındaydı. Profesyonel ve iş hizmetleri alanlarında da benzer bir durum gözlendi. Buna karşın, eğitim ve sağlık hizmetlerinde ise istihdam artışı yaşandı.
Kasım ayı istihdam verileri resmi olarak, Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun gecikmeli “istihdam durumu” bilançosunu 16 Aralık’ta yayımlamasıyla ortaya çıkacak. Chicago Federal Rezerv Bankası, Kasım ayı işsizlik oranının Ekim ayına göre çok az değişeceğini tahmin ediyor. Ekim ayı, hükümetin kapanması nedeniyle resmi işsizlik oranının asla açıklanmayacağı bir aydı.
İşgücü talebinde zayıflama

Bu oran, işgücü piyasasının düşük istihdam düzeyinde kaldığı Eylül ayı için hükümetin açıkladığı işsizlik oranıyla da aynı kaldı. Federal Rezerv’in ülke genelindeki bölgesel ekonomik koşulları özetleyen son Bej Kitabı, işgücü talebinin zayıf olduğunu ileri sürüyor. Raporda, işe alımların daha da durma noktasına geleceği ve hatta bazı giriş seviyesi pozisyonların yapay zeka ile değiştirilebileceği öngörülüyor.
Michigan Üniversitesi’nin tüketicilerle yaptığı ankete göre, Amerikalı çalışanların iş piyasası hakkındaki hissiyatları oldukça olumsuz. Tüketicilerin yaklaşık %69’u önümüzdeki yıl işsizliğin artmasını bekliyor.






