Afgan iş dünyası Kabil Havalimanı için BAE'yi istiyor

Afgan iş dünyası Kabil Havalimanı için BAE'yi istiyor

Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletmesi için yarışan Türkiye-Katar'a BAE rakip çıktı. 200 bin Afgan'ın yaşadığı BAE, Afgan iş dünyasının da desteğini almış durumda.

A+A-

ABD askerlerinin geri çekilmesiyle birlikte yönetimin el değiştirdiği Afganistan’da Taliban, ülkenin dünyaya açılan kapısı Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletmesi için görüşmelere devam ediyor. 

Türkiye ve Katar Kabil Uluslararası Havaalanı’nın iki ülke ortaklığıyla işletilmesi konusunda anlaşırken Birleşik Arap Emirlikleri ise anlaşma tamamlanmadan elini çabuk tutmak istiyor.

Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre, Afganistan Tüccarlar Konseyi Başkanı Obaidullah Sadar Khail  anlaşmanın BAE'ye verilmesi gerektiğini açıkladı. Khail “Bu sözleşme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayan Afganlar için önemli. Bu sözleşme BAE'ye verilmeli. 200 binden fazla Afgan BAE'ye yerleşti. Ülkeye milyonlarca dolar yatırım yaptı. Rejim değişikliğinden önce iki ülke arasında günlük yaklaşık 10 uçuş vardı. Kabil-BAE arasındaki uçuşlar durdurulursa tüccarlar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak” diyerek projenin Türkiye ve Katar’a verilmemesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta Katar ve Türkiye'den yetkililer, Kabil Uluslararası Havalimanı'ndaki operasyonları görüşmek üzere Afganistan'ı ziyaret etmişti. Anlaşma aynı zamanda Balkh, Herat, Kandahar ve Khost illerindeki havaalanlarını da kapsıyor. Afganistan Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü İmamuddin Ahmedi, tarafların anlaşmaya varmadığını ve anlaşma sağlanana kadar istişarelerin devam edeceğini söyledi.

İlgili Haberler