Akbank hisselerinde işlemler durduruldu

Akbank hisselerinde işlemler durduruldu

Akbank'ın borsa işlem sırası yüzde10'luk ani yükselişin ardından kapatıldı, tekrar açılan hisseler eski seviyesinde

A+A-

Akbank hisselerinin işlem sırasına kısa süre içinde yüzde 10 prim yapmasının ardından bir süreliğine ara verilirken, tekrar açılan hisseler yüzde 1.4 prim ile kesinti öncesiyle aynı seviyede işlem görüyor.

İşlemciler hissedeki ani yükselişin bilgisayarların otomatik gerçekleştirdiği algoritmik işlemlerden kaynaklanabileceğini belirtti.

Akbank hisseleri saat 1616'da keskin şekilde değer kazanarak yüzde 10 primle 10 liraya kadar yükseldi. Hisseler bu ani yükseliş öncesi yüzde 1.4 primle 9.23 liradan işlem görüyordu. Akbank şu anda yine aynı fiyatla işlem görüyor.

İşlemlerin kesildiği dakikada hissenin fiyatı 9.23 liradan 10 liraya yükselirken, bu fiyat aralığından geçen işlemlerin değeri Reuters verilerine göre 26.8 milyon lira oldu. Bu tutar hissenin bugünkü işlem değeri olan 264 milyon liranın yaklaşık yüzde 10'una denk geliyor.

Bir hisse senedi uzmanı, "Keskin yükseliş algolardan kaynaklanmış olabilir. Daha önce de örnekleri olmuştu" dedi.

Daha önce Şubat ayında Turkcell ve Koç Holding hisseleri bilgisayar algoritmalarının yüksek sıklıkta ve hacimde yaptığı işlemler (HFT) sonucu yüzde 10 değer kaybetmiş ve işlem sırasını geçici süre kapatan devre kesiciler çalıştırılmıştı. 

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Akbank hisselerindeki yükselişin normal emir gibi göründüğünü, "Şişman parmak" ya da algoritmik emir olduğunu sanmadığını söyledi

Etiketler : ,
İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.