AKBNK, YKBNK ve ASELS'ana para girişinin ardında ne var?

AKBNK, YKBNK ve ASELS'ana para girişinin ardında ne var?

ALB Yatırım: Endekste para çıkışına rağmen AKBNK, YKBNK ve ASELS hisselerine nette para girişi oldu.

A+A-

ALB Yatırım, ''TCMB'den Kararlı Adım! Peki Ya Şimdi'' başlıklı 24 Kasım 2023 bülteninde TCMB'nin faiz kararının, gelecekte  dönemde kredi notunun yükselmesine, CDS tarafında ise 300 puan seviyesinin altına düşmesine neden olabileceğini belirterek, bunun da Borsa İstanbul'a pozitif yansıyacağını belirtti.

ALB Yatırım açıklaması şöyle;

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği PPK toplantısında beklentilerin üzerinde bir faiz atışına giderek politika faizini yüzde 40 seviyesine yükseltti. Dün yayımladığımız bültende de belirttiğimiz üzere beklentilerin üzerinde gerçekleşecek bir faiz kararı sanayi sektöründe satış baskısına neden olurken bankacılık sektörüne alımlar getirdi. Sanayi sektörünün endeks üzerindeki ağırlığının yüksek olması nedeniyle Bist100 endeksi günü yüzde 1,11 düşüşle 7899 seviyesinden tamamladı. Bu süreçten sonrada yüksek faiz ortamının bir süre daha devam edecek olması şirketlerin reel ciro artışı üzerinde baskıya neden olabilir. Ayrıca gelecek dönemde gerçekleşmesi planlanan Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının not görünümünde gidecekleri yukarı yönlü revizelerle birlikte CDS tarafında 300'lü seviyelerin altına geri çekilme göstermek yabancı yatırımcının ilgisinin Borsa İstanbul'a daha da yönelmesine yol açabilir. Hali hazırda da dün yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da pay senedi almaya devam etti. Ekim ayında jeopolitik gelişmeler kaynaklı risk iştahında yaşanan azalış yabancıların 500 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirmesine neden olmuştu. Kasım ayında ise jeopolitik gelişmelerin daha fazla şiddetlenmemesi ve hali hazırda küresel borsalara göre düşük çarpanla işlem gören Borsa İstanbul'a tekrar alım getirdi ve 3 haftalık süreçte yabancılar portföyüne 212,4 milyon dolarlık hisse senedi ekledi.

Dün Borsa İstanbul genelinde satışlara paralel olarak ilk 5 kurum bazında da 128,5 milyon dolarlık para çıkışı gerçekleşti. Yaşanan bu çıkışta en yüksek pay EREGL, TUPRS ve TOASO hisselerinde gerçekleşti.

Endekste para çıkışına rağmen AKBNK, YKBNK ve ASELS hisselerine nette para girişi oldu.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 17 Kasım ile biten haftada 70,9 milyar TL azalış gerçekleşti. KKM hesaplarındaki toplam mevduat ise 2,767 trilyon TL'ye geriledi. Ayrıca dün açıklanan verilere göre TCMB brüt rezervleri Eylül 2014'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 134,5 milyar dolara ulaştı.

Borsa İstanbul'da sınırlı bir negatif açılış bekliyoruz.

Haberler

IMASM: Şirketimizle Afrika'da mukim bir müşterimiz arasında 1.020.000 USD toplam bedel ile un değirmeni kurulumu sözleşmesine istinaden şirketimiz hesabına peşinat ödemesi bugün ulaşmıştır. Bu satışın sevkiyatının 4 ay içinde yapılması planlanmaktadır.

ORGE: Şirketimizin, İzmir ilinde inşası devam etmekte olan İzmir Amerikan Hastanesi Projesi'nin Elektrik İşleri'nin yapımına yönelik olarak verdiği 2.925.603 EUR+KDV ve 58.208.293 TL+KDV (Bugün tarihli TCMB döviz kuru ile 150.283.455 TL+KDV) tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirketimiz lehine sonuçlandığı İşveren Algoritma Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından Şirketimize bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.

MEKAG: Şirketimizin %100 şirket payına sahip olduğu bağlı ortaklığımız Meka İthalat İhracat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. ile yurt dışındaki yerleşik bir şirket arasında Avrasya pazarında Kırma Eleme Tesisi ve Beton Santrali Satışı konusunda Distribütörlük Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu Distribütörlük Sözleşme kapsamında satışa konu olacak ürünlerin üretimi ve tedariki Şirketimiz tarafından karşılanacaktır.

 

İlgili Haberler