Akıllı telefonunuzla ile birlikte tüm servetiniz 'omuz sörfü' yoluyla çalınabilir

Akıllı telefonunuzla ile birlikte tüm servetiniz 'omuz sörfü' yoluyla çalınabilir

Hırsızlar son günlerde kurbanlarının telefonunu çalmadan önce kurbanını izliyor ve telefona girdiği PIN numarasını görmek için yakından takip ediyor. Sonrasında ise geriye sadece telefonu alıp kaçmak kalıyor.

A+A-

İngiltere'deki üst düzey bir dolandırıcılık yetkilisi, suçluların cep telefonlarındaki bankacılık uygulamalarına erişim sağlamak için kurbanları hedef alma konusunda daha akıllı hale geldiğini söyledi.

Dedektif Başkomiser John Roch, uygulamaların arkasındaki teknolojinin güvenli olduğunu ancak suçluların insan davranışlarını istismar etme konusunda daha iyi hale geldiklerini söylüyor.

Hırsızlar genellikle kurbanlarını telefonu çalmadan önce PIN kodlarını girerken yakalamak için "omuz sörfü" yaparlar.

Suçun mali etkisi çok büyük olabilir.

Londra'daki Metropolitan Polisi'nin ekonomik suçlar sorumlusu Dedektif Başkomiser Roch, "Bu sadece bir telefon... Ancak doğru önlemler ve korumalar olmadan bunu çıkarırsanız, aslında bir çanta dolusu parayla dolaşıyorsunuz demektir" diyor ve "Eğer böyle düşünmeye başlarsanız, bir bara girip onu yere bırakır ve sırtınızı döner misiniz? Muhtemelen hayır." sözlerini kaydediyor.

Dedektif Başkomiser Roch, kaç kurban olduğunu bilmenin imkansız olduğunu, ancak suçun ölçeğinin küçük olabileceğine inanmakla birlikte etkisinin çok büyük olabileceğini söyledi.

Roch konuyla ilgili şunları söylüyor: "Çünkü bir suçlu telefona girmeyi ve ardından banka uygulamalarına girmeyi başarırsa, tüm birikimlerinize, tüm hayatınıza, bu finansal uygulamada sakladığınız her şeye erişebilir".

Jake Moore siber güvenlik şirketi ESET için çalışıyor ve eskiden Dorset Polisi'nin dijital adli tıp biriminin başındaydı. Moore, suçluların genellikle telefonu çalmadan önce kurbanın PIN kodunu öğrenmek için "omuz sörfü" yapacağını, bunu da gasp, yankesicilik ya da içki şişeleme yoluyla gerçekleştireceğini söylüyor.

Daha sonra telefonun kilidini açmak için PIN'i kullanırlar ve bankacılık uygulamalarına erişmek için aynı PIN'i denerler. Ayrıca telefonun notlar bölümünde bankacılık şifrelerini veya PIN'lerini arayacaklardır.

Jacopo de Simone da benzer bir hadiseyi yaşamış. Geçen yıl dışarıda geçirdiği bir gecede yankesiciye uğradığında ve telefonu çalındığında 22.000 £'dan fazla birikimi çalınmıştı.

Telefonunun yerinde olmadığını fark ettiğinde sinirlenmiş ve hayal kırıklığına uğramış ama ertesi sabah internet bankacılığına girip tüm parasının çalındığını fark edene kadar başka bir şey düşünmemiş.

Jacopo de Simone başına gelenleri şöyle anlatıyor:

"Biraz durakladım, dondum kaldım ve düşüncelerimi toparlamaya çalıştım ve 'Tamam, burada en iyi yaklaşım nedir?Zorlukla kazandığınız tüm paranızın elinizden alındığını görmek beni çok korkuttu ve endişelendirdi. Bunun nasıl olabileceği konusunda tam bir şok içindeydim."

Masumiyetini kanıtlamak için bankasıyla 10 ay süren bir mücadelenin ardından Jacopo'ya çalınan tüm para iade edildi.

Ancak ilk suç ve sonrasında yaşananlar Jacopo'ya cep telefonunu nasıl kullandığı konusunda farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Jacopo de Simone sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, bugün bankacılık uygulamalarımı kullanma şeklimi tamamen değiştirdi. Uygulamaları telefonun kendisinde [tutmamaya] çalışıyorum. Telefonunuzu kaybetme ve tüm paranızı kaybetme tehdidinin, hepsine bu kadar kolay erişebilmenize değmeyeceğini düşünüyorum."

İlgili Haberler