ChatGPT'nin yükselişi hisse senetlerinde yeni bir ralli başlatabilir

ChatGPT'nin yükselişi hisse senetlerinde yeni bir ralli başlatabilir

ChatGPT'nin yükselişi hisse senetleri için yeni bir boğa piyasasını sağlamlaştırabilir.

A+A-

Piyasanın deneyimli ismi Ed Yardeni'ye göre ChatGPT'nin yükselişi borsa için yeni bir ralliyi başlatabilir.

Yardeni Perşembe günü yayınladığı bir notta, Ekim ortasındaki dip seviyeden bu yana hisse senetlerinde yaşanan yükselişi bir ayı piyasası rallisinden ziyade yeni bir boğa piyasası olarak gördüğünü belirterek, S&P 500'ün kısa süre önce çok önemli olan 4.200 direnç seviyesini test ettiğini ve 2 Şubat kapanış seviyesi olan 4.179'u aştığını vurguladı.

Yardeni, "Piyasa, bankacılık ve borç tavanı krizlerinin yaygın olarak beklenen yakın resesyonu daha da kötüleştirebileceğini öngören Wall Street'in Endişelileri sayesinde bir Endişe Duvarı'na tırmandı" dedi.

Yardeni'yi heyecanlandıran şey, ChatGPT gibi sohbet robotlarının kullanımı yoluyla üretken yapay zekanın üretkenlikte bir artışa yol açabileceği ve ekonomi genelinde yaşam standartlarını iyileştirebileceği fikri. Bu gerçekleşirse, yatırımcıların aklındaki resesyon, bankacılık krizi ve potansiyel borç tavanı felaketi gibi pek çok endişe ortadan kalkabilir.

Yardeni konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu, Kükreyen 2020'leri başlatan olay olabilir. Eğer öyleyse, Fed'in bundan sonra ne yapacağı konusunda daha az zaman harcayabilir ve teknolojinin ekonomi genelinde üretkenliği ve yaşam standardını nasıl artırdığına odaklanabiliriz."

Yardeni, üretken yapay zekanın ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu düşünen tek kişi değil. Milyarder yatırımcı Paul Tudor Jones geçtiğimiz günlerde CNBC'ye verdiği demeçte, YZ'nin 1980'lerde kişisel bilgisayarın ve 1990'larda internetin yaptığına benzer bir üretkenlik patlaması yaratacağını söyledi ve ekledi:

"Büyük dil modellerinin [ve] yapay zekanın devreye girmesinin, son 75 yılda sadece birkaç kez gördüğümüz bir üretkenlik patlaması yaratacağını düşünüyorum". Jones, borsanın sonuçta yıllık ortalama %15'lik kazançlar görebileceğini sözlerine ekledi.

Goldman Sachs da yapay zekanın ekonomi üzerindeki etkisi konusunda olumlu bir görüşe sahip ve yakın tarihli bir notunda küresel GSYH'yi %7 gibi şaşırtıcı bir oranda artırabileceğini savunuyor. Goldman Sachs, "Üretken yapay zeka iş akışlarını kolaylaştırabilir, rutin görevleri otomatikleştirebilir ve yeni nesil iş uygulamalarının ortaya çıkmasını sağlayabilir" dedi.

İlgili Haberler