Akkuyu Santral yapımı durduruldu mu

Akkuyu Santral yapımı durduruldu mu

Rusya ile birlikte yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımı askıya alındı iddiası doğrulanmadı. Ancak haberi geçen kaynaklar da düzeltme yapmadı

A+A-

Rusya ile birlikte yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımı askıya alındı iddiası doğrulanmadı. Ancak haberi geçen kaynaklar da düzeltme yapmadı

Türkiye'nin iki hafta önce Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurdu.

Reuters'a konuşan Türk enerji yetkilileri, "Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımı askıya alındı. Türkiye başka aday ülkelerle değerlendirme yapıyor" açıklamasında bulundular.

AKKUYU İDDİALARINA YALANLAMA

Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akkuyu NGS çalışmalarının, medyada yer alan "çalışmalar durduruldu" iddialarının aksine, devam ettiği ifade edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu NGS yetkilileri de Mersin'deki çalışmaların kesintiye uğradığı yönünde kendilerine ulaşan bilgi bulunmadığını, Akkuyu'da liman inşaatı için devam eden çalışmaların olağan seyrinde ilerlediğini kaydetti.

Uluslararası basında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova'nın projeyi durdurduğuna dair bazı iddialar yer almış ve Türk Akımı doğalgaz projesinin ardından Rusya ile Türkiye arasındaki ikinci büyük enerji projesinin de askıya alındığı öne sürülmüştü.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Rusya'nın reel politik şartlar ile düşünerek Akkuyu'dan vazgeçmeyeceğini düşündüklerini ve Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili konuşmak için erken olduğunu söylemişti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Yaşanan olaydan sonra mevcut tüm projeler yakından incelenecektir" demiş ancak Akkuyu Projesi'ne özel bir değerlendirme yapamayacağını açıklamıştı.

Rusya Ekonomi ve Gelişim Bakanı Aleksey Ulyukaev, Türk Akımı ve Akkuyu gibi büyük yatırım projelerinin Rus hükümetinin kararıyla dondurulmayacağını, bu projelerin geleceğinin şirketlere bağlı olduğunu bildirmişti.

Ulyukaev, "Bu Gazprom ve Rosatom'un işi. Hükümetin kararnamesi onların çalışmalarını durdurduğu anlamına gelmiyor. Bu projeler hükümetin kararnamesine bağlı olan bir kararla dondurulmuyor, onların ileride nasıl çalışacağı kendilerine bağlı. Hükümet onları durdurmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu'ya Rusya'nın 20 milyar dolarlık yatırım yapması ve bu santralin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 17'sini karşılaması bekleniyor. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.