Albayrak: Ekonomide ve finansal sistemde en kötüsü geride kaldı

Albayrak: Ekonomide ve finansal sistemde en kötüsü geride kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi için en kötüsünün geride kaldığını ve Türkiye'nin şu anda dış ve  iç şoklara karşı daha dirençli olduğunu söyledi.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi için en kötüsünün geride kaldığını ve Türkiye'nin şu anda dış ve  iç şoklara karşı daha dirençli olduğunu söyledi.

Japonya'da yayınlanan Nikkei gazetesine konuşan Albayrak, "Sizi öldürmeyen daha güzlü yapar derler. Türk ekonomisinin bağışıklık  sistemi giderek güçlenen bir döneme girdi" dedi.

Türk ekonomisinin yılın son çeyreğinde büyük olasılıkla yüzde 5  vaivarında gerçekleşen büyümenin katkısı ile 2019 yılının tamamında  yüzde 0,5 civarında büyüdüğünün tahmin edildiğini anlatan Albayrak, "Yüksek nüfus büyümesi, ihracat odaklı rekatbetçi sanayi tabanı değerlendirildiğinde, yıllık yüzde 4-5 baz büyüme Türkiye için doğal" diye konuştu.

Albayrak, finansal istikrarın bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu da vurguladı.

Kamu bankaları aracılığı ile dolar satmanın hükümetin kurda istikrarı sağlama girişimlerinden biri olup olmadığının sorulduğu Albayrak, "2018'de Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş ile birlikte, tüm kamu bankaları,  özel bankalar, merkez bankası ve diğer kurumlar bu yeni yapıda çok daha  aktif birer piyasa oyuncusu haline gelmeye başladılar. Finansal sistem  için daha uyumlu ve koordineli şekilde hareket ediyorlar" yanıtını  verdi.

Bununla birlikte Albayrak, "Serbest piyasa kuralları içinde, kamu bankaları karlılık kadar kamunun çıkarlarını da gözetiyorlar ve bu  şekilde devam edecek" ifadelerini de kullandı.

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında 5,7-5,9 aralığında işlem  görmesinin tatmin edici olup olmadığınında sorulduğu Albayrak, "İthalat  ve ihracatta gelişmelere, cari işylemler açığındaki dengelenmeye  baktığımızda, kur rekabetçi görünüyor" yanıtını verdi.

Erdoğan yönetiminin faiz indirimi için baskı yaparak TCMB'nin  bağımsızlığını baltalamakta olduğu suçlamalarına da yanıt veren Albayrak, "Ben, merkez bankasının piyasalar ve hükümetin de aralarında olduğu  hissedarlar ile iletişimi güçlendirerek iyi bir yönetim göstermekte,  ekonominin büyümesine katkı yapmakta ve finansal istikrarı sağlamakta  olduğunu düşünüyorum. Bu konuda gelen hiçbir eleştiriyi dikkate alınır,  kayda değer görmüyorum" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.