Almanya'da tahvil faizleri 12 yılın zirvesine çıktı

Almanya'da tahvil faizleri 12 yılın zirvesine çıktı

Euro bölgesi borçlanma maliyetleri ABD hükümetinin kapanmasını önlemesinin ardından yükseldi

A+A-

Euro bölgesinin gösterge tahvil getirileri, ABD hükümetinin kapanmasını önleyen bir tasarının riskli varlıklara yönelik iştahı artırmasının ardından Pazartesi günü yükseldi.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi, geçtiğimiz Perşembe günü gördüğü 12 yılın en yüksek seviyesine yaklaşarak %2,86'ya yükseldi.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahin duruşunun ve politika yapıcıların faizlerin uzun bir süre daha yüksek kalacağını yinelemesinin uzun vadeli tahvil fiyatları üzerinde baskı yarattığını söyledi.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Pazartesi günü faiz indirimi tartışmalarını erken olarak nitelendirdi ve "dezenflasyonun son kilometresinin sürecin en zoru" olduğu konusunda uyardı.

Ukrayna'daki savaşın ardından ülkeler mevcut önceliklerine savunma ve enerji güvenliğini de ekledikçe kamu yatırımlarındaki aciliyet arttı.

Bu arada, petrol fiyatları yükselmeye devam ederken ücret artışı ve hizmet enflasyonuna ilişkin görünüm belirsizliğini koruduğundan enflasyonda düşüşe kesin gözüyle bakılamaz.

Böyle bir arka planın, piyasaların yüksek bir vade primine ihtiyaç duymasına yol açması ve uzun vadeli tahvil getirilerini yükseltmesi bekleniyor.

İtalyan borçları üzerindeki risk primi, Roma'daki hükümetin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini düşürmesi ve bütçe açığı hedeflerini yükseltmesiyle yükseldikten sonra durgun kaldı.

İtalyan ve Alman 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark geçen Cuma 200 baz puana ulaştıktan sonra 192 baz puanda kaldı.

İlgili Haberler