Altฤฑn fiyatlarฤฑ ABD piyasalarฤฑnฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรผkseliลe geรงti. Fed’in faiz indirme ลansฤฑnฤฑn yรผkselmesi ve ABD hรผkรผmetinin yeniden aรงฤฑlacak olmasฤฑ alฤฑcฤฑlara cesaret verdi.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, ABD hรผkรผmetinin kapanmasฤฑnฤฑn sona ermesini ve Federal Rezerv’in faiz oranlarฤฑnฤฑn gidiลatฤฑnฤฑ deฤerlendirirken sarฤฑ metal deฤer kazandฤฑ. Bu geliลme, kรผresel piyasalarda dikkat รงekti.
ABD Temsilciler Meclisi รผyeleri, 43 gรผn sรผren hรผkรผmetin kapanฤฑลฤฑnฤฑ bitirmek amacฤฑyla รarลamba gรผnรผ Washington’a geri dรถndรผ. Senato’da uzlaลma ile saฤlanan ve Trump’ฤฑn onayladฤฑฤฤฑ yasa tasarฤฑsฤฑ, federal hรผkรผmetin yeniden aรงฤฑlmasฤฑnฤฑ ve bazฤฑ kurumlara fon saฤlanmasฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ. Ancak, yasa tasarฤฑsฤฑ Obamacare prim vergi kredilerinin uzatฤฑlmasฤฑnฤฑ kapsam dฤฑลฤฑ bฤฑraktฤฑ.
Altฤฑn neden yรผkseliลe geรงti?

Tahvil getirileri, bu geliลmeye karลฤฑlฤฑk dรผลรผลe geรงerken dolar da kazanรงlarฤฑnฤฑ azalttฤฑ. Bu durum, dรผลรผk faiz oranlarฤฑnฤฑn genellikle getirisi olmayan deฤerli madene fayda saฤlamasฤฑ fiyatlarฤฑn %1,70’e kadar yรผkselmesine destek oldu.
Saxo Bank A/S emtia stratejisti Ole Hansen, altฤฑn, gรผmรผล ve bakฤฑr gibi “tรผm sert varlฤฑklarฤฑn” gรผรงlรผ bir gรผn geรงirdiฤini belirtti. Hansen, bu yรผkseliลin “mali aรงฤฑdan bir ลeylerin ters gitmesine karลฤฑ korunma arayฤฑลฤฑ” olduฤunu dรผลรผndรผฤรผnรผ sรถyledi.
Fed’in faiz kararฤฑ ve ekonomik veriler

ABD hรผkรผmetinin yeniden aรงฤฑlmasฤฑ, ertelenen ekonomik verilerin yayฤฑnlanmasฤฑnฤฑn yeniden baลlamasฤฑna yol aรงacak. Bu verilerin akฤฑลฤฑ, Fed‘in bir sonraki faiz hamlesinin yรถnรผne ฤฑลฤฑk tutabilir. Son aรงฤฑklanan รถzel sektรถr istihdam verileri, Amerikan iลgรผcรผ piyasasฤฑndaki zayฤฑflฤฑฤa iลaret etti. Bu durum, ABD merkez bankasฤฑnฤฑn faiz indirimlerine devam etme olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑ.
Altฤฑn, geรงtiฤimiz ay 4.380 dolarฤฑn รผzerindeki rekor seviyesinden yakฤฑn zamanda bir miktar geriledi. Ancak deฤerli metal, bu yฤฑl hala %55’in รผzerinde artฤฑล gรถstererek yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzรผnรผ gรผldรผrdรผ. Merkez bankalarฤฑnฤฑn artan alฤฑmlarฤฑ da dahil olmak รผzere bir dizi faktรถrรผn desteฤiyle altฤฑn, 1979’dan bu yana en iyi yฤฑllฤฑk performansฤฑnฤฑ sergilemeye devam ediyor.
ลu sฤฑralarda altฤฑn, %1,63 artฤฑลla ons baลฤฑna 4.196,90 dolara yรผkseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise รงok az bir deฤiลim gรถsterdi. Diฤer deฤerli metallerde gรผmรผล %3,6 artฤฑล kaydederken, paladyum ve platin %2’ye yakฤฑn artฤฑล gรถsterdi.







