Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Altฤฑn enflasyon ve savaลŸ baskฤฑsฤฑ arasฤฑnda sฤฑkฤฑลŸtฤฑ

Kรผresel piyasalarda altฤฑn fiyatlarฤฑ jeopolitik riskler ve enflasyon baskฤฑsฤฑyla yaz aylarฤฑnda dar bantta seyredecek.
Altฤฑn

Ons altฤฑn fiyatฤฑ kรผresel piyasalarda yeniden 4 bin 100 dolar seviyesinin รผzerindeki destek noktasฤฑnฤฑ korumayฤฑ baลŸarsa da uzmanlar, jeopolitik riskler ve enflasyon baskฤฑlarฤฑ nedeniyle yeni bir yukarฤฑ yรถnlรผ kฤฑrฤฑlmanฤฑn yakฤฑn vadede zor olduฤŸu konusunda yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ uyarฤฑyor.

Kฤฑymetli madenler piyasasฤฑnda kรผresel รถlรงekte รถnde gelen araลŸtฤฑrma kuruluลŸlarฤฑndan Metals Focus tarafฤฑndan yayฤฑmlanan son raporda, รถzellikle Orta DoฤŸuโ€™da tฤฑrmanan gerilimin emtia fiyatlarฤฑnฤฑ yukarฤฑ taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑ ve bu durumun ABD Merkez Bankasฤฑโ€™nฤฑn (Fed) sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลŸunu desteklediฤŸi belirtildi. Analistler, mevcut makroekonomik dinamiklerin etkisiyle altฤฑn fiyatlarฤฑ iรงin yaz aylarฤฑnฤฑn geri kalanฤฑnda geniลŸ bir bant aralฤฑฤŸฤฑnda yatay ve konsolide bir seyir รถngรถrรผyor.

Kรผresel emtia piyasalarฤฑndaki enerji maliyetlerinin yanฤฑ sฤฑra teknoloji sektรถrรผnde yapay zeka yatฤฑrฤฑmlarฤฑnda yaลŸanan patlamanฤฑn da kalฤฑcฤฑ enflasyonist baskฤฑlara yol aรงtฤฑฤŸฤฑ ve bu durumun faiz oranlarฤฑna yรถnelik gรถrรผnรผmรผ karmaลŸฤฑklaลŸtฤฑrdฤฑฤŸฤฑ kaydedildi.

altฤฑn

Metals Focus analistleri, Fed’in bu yฤฑl iรงinde en az bir faiz artฤฑลŸฤฑna daha gidebileceฤŸine yรถnelik piyasa beklentilerinin gรผรงlenmesinin, altฤฑn yatฤฑrฤฑmlarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan kฤฑsa vadede รถnemli bir alternatif maliyet yarattฤฑฤŸฤฑna dikkat รงekti.

Raporda, piyasalarฤฑn Fedโ€™in ek sฤฑkฤฑlaลŸma adฤฑmlarฤฑna dair beklentilerini hafifletmeye baลŸlayacaฤŸฤฑ รผรงรผncรผ รงeyreฤŸin son dรถnemine kadar, ons altฤฑn fiyatฤฑnฤฑn son aylarda hakim olan mevcut hareket alanฤฑnฤฑ kalฤฑcฤฑ olarak kฤฑrmasฤฑnฤฑn uzak bir ihtimal olduฤŸu vurgulandฤฑ.

Fiziksel talepteki azalma ve dรถnemsel sakinlik fiyatlarฤฑ baskฤฑlฤฑyor

Altฤฑn piyasasฤฑnฤฑn รถnรผndeki tek zorluฤŸun yรผksek reel tahvil getirileri olmadฤฑฤŸฤฑ, temmuz ve aฤŸustos aylarฤฑnฤฑn geleneksel olarak kรผresel fiziki altฤฑn talebinin en zayฤฑf olduฤŸu dรถnemler olduฤŸu ifade edildi. Tarihsel olarak yรผksek seyreden mevcut fiyat seviyeleri, รถzellikle mรผcevher tรผketimi รผzerinde baskฤฑ oluลŸturmaya devam ediyor.

Kuzey Yarฤฑmkรผre’de yaz rehaveti baลŸlamadan รถnce dahi, 2026 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk aylarฤฑnda gรถrรผlen gรผรงlรผ canlanmanฤฑn ardฤฑndan fiziki talebin zaten ivme kaybettiฤŸi aktarฤฑldฤฑ. Bu zayฤฑflฤฑฤŸฤฑn bรผyรผk รถlรงรผde kรผresel รถlรงekteki tรผm ana pazarlarda perakende yatฤฑrฤฑmlarฤฑn hฤฑz kesmesinden kaynaklandฤฑฤŸฤฑ belirlendi.

altฤฑn

Haziran ayฤฑnda yaลŸanan fiyat dรผzeltmesinin ardฤฑndan, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk iki altฤฑn tรผketicisi olan ร‡in ve Hindistanโ€™dan gelen ilk veriler piyasada kฤฑsmi toparlanma sinyalleri olduฤŸunu gรถsterse de bu hareketliliฤŸin oldukรงa dรผลŸรผk bir tabandan baลŸladฤฑฤŸฤฑ ve sฤฑnฤฑrlฤฑ kaldฤฑฤŸฤฑ kaydedildi. Her iki รผlkede de mevsimsel olarak talebin arttฤฑฤŸฤฑ dรถnemin ancak aฤŸustos veya eylรผl aylarฤฑndan itibaren baลŸlayacak olmasฤฑ, kฤฑsa vadeli yukarฤฑ yรถnlรผ fiyat hareketlerini sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑyor.

Buna karลŸฤฑn uzmanlar, altฤฑn piyasasฤฑndaki uzun vadeli yรผkseliลŸ trendinin (boฤŸa piyasasฤฑ) temel dinamiklerini kaybetmediฤŸini ve fiyatlarฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸin sonuna doฤŸru Fed beklentilerinin yeniden ลŸekillenmesiyle toparlanma eฤŸilimine gireceฤŸini รถngรถrรผyor.

Kรผresel riskler ve makroekonomik beklentilerin piyasaya etkileri

Metals Focus analistleri, Fed’in ekonomik bรผyรผmede keskin bir yavaลŸlama ya da resesyon riskinden kaรงฤฑnmak adฤฑna, enflasyon hedefin รผzerinde kalsa dahi 2026 yฤฑlฤฑnฤฑn geri kalanฤฑnda politika faizini sabit tutma eฤŸiliminde olacaฤŸฤฑnฤฑ tahmin ediyor.

Bu durumun yฤฑlฤฑn son รงeyreฤŸinde altฤฑn fiyatlarฤฑnda yeni bir yรผkseliลŸ dalgasฤฑnฤฑ tetiklemesi bekleniyor. GeรงtiฤŸimiz yฤฑl boyunca altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑ rekor seviyelere taลŸฤฑyan yapฤฑsal faktรถrlerin varlฤฑฤŸฤฑnฤฑ koruduฤŸu, kรผresel jeopolitik belirsizlikler, ABD dolarฤฑnฤฑn uzun vadeli gรถrรผnรผmรผne iliลŸkin endiลŸeler ve hisse senedi piyasalarฤฑndaki aลŸฤฑrฤฑ deฤŸerlemeler karลŸฤฑsฤฑnda altฤฑnฤฑn portfรถy รงeลŸitlendirmesinde kritik bir gรผvenli liman varlฤฑฤŸฤฑ olarak รถne รงฤฑkmaya devam edeceฤŸi deฤŸerlendirildi.

Altฤฑn

ABD’de yaklaลŸan ara seรงimlerin yaratacaฤŸฤฑ siyasi belirsizliklerin ve Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ gibi stratejik enerji hatlarฤฑndaki jeopolitik risklerin yรผksek kalmaya devam edeceฤŸi รถngรถrรผlรผyor.

Hisse senedi piyasalarฤฑnda รงarpanlarฤฑn oldukรงa gergin seviyelere ulaลŸmasฤฑ da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn riskten kaรงฤฑลŸ dรผrtรผsรผnรผ besliyor. Tรผm bu makroekonomik zemin altฤฑnda, ons altฤฑnฤฑn hem kรผresel risklere karลŸฤฑ bir koruma kalkanฤฑ hem de portfรถylerde dengeleyici bir unsur olarak stratejik รถnemini koruyacaฤŸฤฑ piyasa beklentileri arasฤฑnda yer alฤฑyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.868846.87410.09%
EURO 53.648853.75320.34%
JAPON YENฤฐ 3.4513.462-0.43%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.070658.09880.3%
STERLฤฐN 62.916863.07830.46%
ร‡ฤฐN YUANI 6.89546.89760.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.61530.61560.43%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4124.011.19%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6215.441.29%
GRAM ALTIN SERBEST P.6230.731.34%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)90.372.99%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132300.001.38%
HAS ALTIN GRAM (TL)6184.371.29%
SPOT ALTIN KG (TL)131946.001.21%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41814.000.98%
GรœMรœลž/ONS ($)60.022.97%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63226.73 1.7454%
Ethereum 1747.54 0.6546%
Tether USDt 1.00 0.0121%
BNB 569.46 0.5637%
Solana 78.15 1.3545%
USDC 1.00 -0.0174%
XRP 1.10 0.6759%
Dogecoin 0.07 0.9787%
Toncoin 1.62 2.481%
Cardano 0.17 0.1875%
Shiba Inu 0.00 0.904%
Avalanche 6.71 4.2258%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam