Altın fiyatları, haftanın son işlem günü olan Cuma günü Asya seansında yükselişini sürdürdü. ABD’de artan hükümet borcuna yönelik endişelerin Hazine tahvillerinde satış dalgasına yol açması, güvenli liman talebini artırarak değerli metalin haftayı pozitif bir kapanışla tamamlamasına zemin hazırladı.
Değerli metal, Orta Doğu’da İsrail ve İran arasında gerilimin arttığına yönelik söylentilerden de bir miktar destek buldu. Ancak bu endişeler, ABD’nin Tahran ile nükleer müzakereleri sürdüreceğini açıklamasıyla kısmen yatıştı.
Gelişmeler sonrası spot altın %0,8 artışla ons başına 3.320,68 dolara yükselirken, Haziran vadeli altın kontratları ise TSİ 08:27 itibarıyla %0,8 artışla 3.320,49 dolara çıktı. Spot fiyatların vadeli kontratlardan daha yüksek seyretmesi, kısa vadede fiziki altına olan talebin gücünü gösterdi.
ABD Borç Endişeleri Altın İçin Güçlü Bir Katalizör Oldu

Kıymetli metal, bu hafta gösterdiği %3,7’lik artışla Nisan başından bu yana en iyi haftalık performansını sergilemeye hazırlanıyor. Bu yükselişin arkasındaki ana neden, yatırımcıların ABD’nin yüksek borç seviyelerine ilişkin endişelerle güvenli liman olarak altına yönelmesi oldu. Bu durum, hafta boyunca Hazine tahvillerinde görülen ve faizleri önemli ölçüde artıran satış dalgasıyla kendini gösterdi.
ABD’nin borç endişeleri, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ülkenin kredi notunu düşürmesiyle başlamıştı. Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nden geçen ve ABD Başkan Donald Trump tarafından desteklenen vergi indirimi ve harcama tasarısı da mali sağlığa yönelik kaygıları artırdı. Tarafsız analistlere göre tasarı, önümüzdeki on yıl içinde ulusal borca 3 trilyon doların üzerinde ek bir yük getirecek.
Zayıflayan Dolar Diğer Metalleri de Yükseltti

ABD’nin yüksek borcu ve Hazine tahvillerindeki satışlar nedeniyle dolar endeksi baskı altında kaldı ve haftayı düşüşle kapatmaya hazırlandı. Bu eğilim, dolar cinsinden fiyatlanan sarı metal ve diğer emtia fiyatlarını yukarı taşıdı.
Diğer değerli metaller arasında gümüş vadeli işlemleri %0,4 artışla ons başına 33,345 dolara yükseldi. Platin vadeli işlemleri ise haftalardır süren durgunluğun ardından keskin bir sıçrama yaparak %1,1 artışla 1.096,80 dolara çıktı ve haftalık kazancını %10’un üzerine taşıdı. Sanayi metallerinde ise bakır fiyatları, en büyük ithalatçı Çin’den gelen ek teşvik sinyalleriyle destek buldu.
