Moodyโsโin ABDโnin kredi notunu Aaaโdan Aa1โe dรผลรผrmesi, kรผresel piyasalarda riskten kaรงฤฑnma eฤilimini gรผรงlendirerek altฤฑn fiyatlarฤฑnda artฤฑลa neden oldu . Kredi notundaki indirimin gerekรงesi olarak yรผksek kamu borcu ve mali aรงฤฑklar gรถsterildi.
Spot altฤฑn ons baลฤฑna %0,5 yรผkselerek 3.217,49 dolara, Haziran vadeli iลlemleri ise %1 artฤฑลla 3.220,17 dolara รงฤฑktฤฑ.

ABD kredi notundaki indirimin ardฤฑndan ABD Hazine tahvili faizleri de yรผkseldi, devlet tahvillerinde satฤฑลlar yoฤunlaลtฤฑ. Dolar deฤer kaybederken, bu durum diฤer metallerin de fiyatlarฤฑnฤฑn yรผkselmesine neden oldu. Gรผmรผล vadeli iลlemleri %0,5 artฤฑลla 32,53 dolar/ons, platin ise %0,1 artฤฑลla 991,50 dolar/ons seviyesinden iลlem gรถrรผyor.
Altฤฑn yรผkselirken bakฤฑrda sฤฑnฤฑrlฤฑ artฤฑล

Sanayi metallerinde ise, รinโden gelen karฤฑลฤฑk ekonomik veriler yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn temkinli tutumuyla bakฤฑr fiyatlarฤฑnda bรผyรผk bir deฤiลiklik yaratmadฤฑ. Londra Metal Borsasฤฑโnda bakฤฑr vadeli iลlemleri %0,2 artarak ton baลฤฑna 9.471,10 dolara yรผkselirken, ABD bakฤฑr vadeli iลlemleri sabit kaldฤฑ.
รinโin Nisan ayฤฑ sanayi รผretimi beklentilerin รผzerinde bรผyรผrken, sabit varlฤฑk yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ve perakende satฤฑลlardaki bรผyรผme ise beklentilerin altฤฑnda kaldฤฑ. Bu durum, รin ekonomisinde ticaret savaลฤฑnฤฑn etkisiyle oluลan zayฤฑflฤฑฤฤฑ yansฤฑttฤฑ.








