Altın güçlenen dolar ile geriledi

Altın güçlenen dolar ile geriledi

Altın fiyatları, ABD'de güçlü çıkan istihdam verisi sonrası dolardaki değerlemenin etkisi ile düşüşünü sürdürdü

A+A-

Altın fiyatları, ABD'de güçlü çıkan istihdam verisi sonrası dolardaki değerlemenin etkisi ile düşüşünü sürdürdü

Altın fiyatları, ABD'de beklenenden daha güçlü çıkan tarım dışı istihdam verisinin sağlıklı ekonomik büyümeyi işaret etmesinin doları güçlendirmesi ve altına yönelik güvenli liman alımlarını azaltması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Öte yandan, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed Başkanı Jerome Powell'ın tekrar faiz artırımına gitmeden önce bekle-gör görüşüne yaklaşmakta olduğunu ve Fed'in son faiz artırımına ara kararının temel olarak sağlıklı ekonomiyi yolunda tutmaya devam edeceğini söyledi.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 0.4 gerileyerek Singapur saati ile 12:35'te ons başına 1,312.79 dolara indi.

Önceki hafta yüzde 1.8 yükselen altın, geçen hafta yüzde 1 daha prim yaptı.

Altının 14 günlük RSI göstergesi geçen hafta 70 seviyesinin üzerine çıkarak, metalin aşırı alım durumunda olabileceğini işaret etti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Oversea-Chinese Banking Corp. analisti Howie Lee, hazırladığı notta, "Altın son birkaç günde keskin bir ralli yaptı ve birçok olayın geride kalması ile birlikte, düzeltme düşüşü görebiliriz," dedi ve "Ancak genel eğilim, doların zayıf görünümü ve küresel belirsizlik dikkate alındığında, halen yukarı yönlü" şeklinde görüş bildirdi.

Lee, tarım dışı istihdamın 11 ayın en güçlü artışını göstermesinin altın fiyatlarında güçlü düşüşe yol açmadığını, bu durumun piyasanın şimdilerde merkez bankası hareketlerine ve ticaret müzakerelerine odaklandığını gösterdiğini belirtti.

Lee, "Fed'in para politikası duruşundaki ani U dönüşü altın için oyun değiştirici bir adımdı ve fiyatların ons başına 1,300 doların üzerinde tutunmasına yardımcı olabilir. Altın fiyatları iyi bir şekilde destek bulmaya devam etmeli ve potansiyel olarak 1,350 dolara doğru ralli yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.6 düşerken, platin yüzde 0.4 ve palladyum yüzde 0.3 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, tarım dışı istihdamın Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahminlerinin üzerinde gelerek yaklaşık 1 yılın en büyük artışını gerçekleştirdiğini gösterdi. Ancak önceki ayın verisi aşağı yönde revize edildi.

*Azerbaycan'ın ülke refah fonu Sofaz, beş yıllık aradan sonra 2018'de yeniden alıma başlamasının ardından, altın varlıklarını ikiye katlayarak 100 tona çıkarmayı planlıyor.

*Aralarında Çin, Hong Kong, Singapur, Tayvan, Güney Kore, Malezya ve Vietnam'ın bulunduğu Asya piyasaları, AY Takvimine Göre Yeni Yıl tatilinden dolayı bu haftanın tamamında ya da bir kısmında kapalı olacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.