Altındaki müthiş fırsatı kaçırdıysanız bu hisselerle arayı kapatabilirsiniz

Altındaki müthiş fırsatı kaçırdıysanız bu hisselerle arayı kapatabilirsiniz

Altın ve Gümüşteki Ralliyi Kaçırdınız mı? Metal Madenciliği Hisseleri İle Arayı Kapatabilirsiniz

A+A-

Altın fiyatları rekor seviyelere geri dönerken, gümüş 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı. Öte yandan metal madenciliği hisselerini izleyen bir endeks, son iki yılın en yüksek seviyesine yaklaşıyor ve değerli metal madenciliği yapan şirketler, altının rekor fiyatlara yükselmesi ve gümüşün 11 yılın en yüksek seviyelerine tırmanmasıyla daha da yükselebilir.

Dow Jones Market Data'ya göre, ağırlıklı olarak altın madenciliği sektöründeki şirketlerin performansını izleyen NYSE Arca Altın Madencileri Endeksi XX:GDM, Perşembe günü itibarıyla bu yıl %14,3 artış gösterdi. Bu kazancın neredeyse yarısı (%6,9'u) Mayıs ayında elde edildi. Endeks, Perşembe günü 1.010,25 seviyesine yükselerek 18 Temmuz 2022'den bu yana en yüksek gün içi değerine ulaştı.

Altın vadeli işlemleri bu ay %3,6 artarak Perşembe günü itibarıyla yıllık bazda %15,1 yükselirken, gümüş vadeli işlemleri %12,1 artarak 2024 kazançlarını %24'e çıkardı.

Altın, Gümüş ve Fed Politikaları

Gabelli Gold Fund GOLDX'in portföy yöneticisi Chris Mancini, enflasyonun "yapışkan kalması" ve piyasanın ekonominin zayıflayabileceğine dair işaretler görmesi nedeniyle hem altın hem de gümüş fiyatlarının arttığını, bunun da stagflasyonist bir ortama yol açabileceğini söyledi. Stagflasyon, yavaş ekonomik büyüme, yüksek işsizlik ve yükselen fiyatlar durumunu tanımlar.

Değerli metaller, enflasyona karşı bir koruma işlevi görebilir ve yatırımcılar ekonomik belirsizlik dönemlerinde altına güvenli liman olarak bakma eğilimindedir. Birçok analist, 2024 yılında değerli metallerdeki artışları, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Federal Rezerv'in faiz oranlarını düşüreceği beklentisine bağlıyor.

Gelecek Beklentileri ve Analist Görüşleri

EverBank Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney, "Değerli metaller faiz getirisi olmayan varlıklardır, bu nedenle faiz oranlarının düşeceği beklentisi hem altın hem de gümüş fiyatlarını desteklemektedir," dedi. Ancak, Fed sadece bir faiz indirimine karar verirse veya bu yıl faiz indirimine gitmezse, bu "hem altın hem de gümüş için yukarı yönü sınırlayacaktır" dedi. ABD ekonomisi dirençli kalırsa ve merkez bankası faiz indirimlerini ertelerse, gümüş, endüstriyel bir değerli metal olarak altından daha iyi performans gösterebilir.

Jeopolitik ve Ekonomik Faktörler

Gaffney, jeopolitik belirsizlikler, rekor borç seviyeleri, düşük faiz beklentileri ve finansal piyasalara ilişkin belirsizlikler nedeniyle her iki metalin de 2024 sonuna kadar iyi performans göstermesi gerektiğini söyledi. ABD faiz oranlarının yüksek kalması halinde gümüşün altından daha iyi performans göstereceğini belirtti. Ancak, Gazze'deki çatışma genişlerse veya Çin ile yeni bir çatışma çıkarsa, altının gümüşten daha iyi performans göstereceğini ifade etti.

Permanent Portfolio Family of Funds'ın başkanı ve portföy yöneticisi Michael Cuggino, jeopolitik riskler, yaklaşan ABD başkanlık seçimleri, merkez bankası alımları ve perakende ilgisinin altın ve gümüş fiyatlarını desteklediğini söyledi. ABD dolarının satın alma gücündeki düşüş ve diğer para birimlerinin değeri göz önüne alındığında, her iki metalin de uzun vadede daha gidecek çok yolu olduğunu belirtti.

Madencilik Hisselerinin Performansı

Gabelli Gold Fund'dan Mancini, değerli metal madenciliği hisselerinin 2024'ün başlarında altın fiyatının gerisinde kaldığını söyledi. NYSE Arca Altın Madencileri Endeksi, son 12 ayda %7,9 yükseldi, ancak bu artış gümüş vadeli işlemlerindeki %25'lik ve altın vadeli işlemlerindeki %19,7'lik artışın gerisinde kaldı.

COVID-19 salgını sırasında üretim maliyetlerinin %35 artarak altının ons başına 1.000 dolardan 1.350 dolara yükseldiğini belirtti. Pandemi sırasında madencilik maliyetleri arttı ve "artan fiyatların marjlara sağlayacağı potansiyel fayda, artan maliyetlerle aşındı." Üretim maliyetleri dengelenirken, altının ons başına 2.000 dolardan yukarı doğru ralli yapmasıyla madencilik şirketi hisselerinin metalden daha iyi performans gösterdiğini söyledi. Üretim maliyetleri sabit kalır ve altın fiyatı yükselirse, şirketler "önemli miktarda serbest nakit akışı yaratacak ve hisse senetleri iyi tepki verecektir."

Altın ve Gümüş ve Metallerde Geleceğe Yönelik Beklentiler

Cuggino, madencilik şirketlerinin "gecikmeli göstergeler" olduğunu belirtti. Madencilik şirketleri, birincil hammaddelerine olan talebe bağlı olarak faaliyetlerini artırır veya azaltır ve bu süreçler uzun zaman alır. Permanent Portfolio Family of Funds, altın ve gümüş madencilerine yatırım yapmazken, metallerde tam pozisyonları bulunmakta.

Cuggino, madencilik şirketlerinin operasyonlarını artırmanın maliyetlerinin arttığını ve bu nedenle gelecekte daha fazla birleşme ve satın alma faaliyeti olabileceğini ifade etti. Madencilik şirketleri sağlıklı temettü ödedikleri için uzun vadeli, toplam getirili yatırımlar olarak cazip.

İlgili Haberler