Ambargo kalktı, hisseler yükselişte

Ambargo kalktı, hisseler yükselişte

İran'a ambargoların kaldırılması sonrası bu ülkede iştiraki ile faaliyet gösteren Gübre Fabrikaları yüzde 12 primli

A+A-

İran'da iştiraki Razi Petrochemical üzerinden üretimi bulunan Gübre Fabrikaları hisseleri, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ardından şirketin iş potansiyelinin artacağı beklentisiyle sert yükseldi.

Gübre Fabrikaları hisseleri saat 10.49'da yüzde 11.95 primle 5.62 liradan işlem görürken, hisse işlem hacminde de üçüncü sırada yer alıyor.

İran'a yönelik zorlayıcı ekonomik yaptırımlar, Tahran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında Cumartesi günü kaldırıldı.

Gübre Fabrikaları, İran'da faaliyet gösteren Razi Petrochemical'da 48.88 hissedar konumunda bulunuyor.

Oyak Yatırım Analisti Hasan Şener, İran'a yönelik ambargonun kalkmasının bu ülkede iştiraki ile faaliyet gösteren Gübre Fabrikaları'na alım getirdiğini belirterek, "Şirket, İran'daki üretimini yurtdışına satıyordu. Ambargonun kalkması ile daha fazla satış yapabilecek. Satış yaparken belli iskontlar yapmak zorunda kalıyordu. Ayrıca ambargo nedeniyle ulaştırma konusunda sorunlar yaşıyordu. Şimdi bu sorunlar ortadan kalkacak" dedi ve ekledi:

"Razi'deki üretim için gerekli hammadde doğalgaz. Ancak İran dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinden birine sahip olmasına rağmen, altyapısı yetersiz. Altyapı yetersizliği nedeniyle tedarikte bazen sıkıntı yaşanabiliyordu. Ambargonun kalkmasıyla orta ve uzun vadede yapılacak altyapı yatırımları Razi'nin tedarik sorununu da ortadan kaldıracak."

İran'a ambargonun kaldırılmasıyla Türkiye'den ihracatın iki yılda iki kat artması; gıda, kimya ve oto yan sanayinin öne çıkması da beklentiler arasında yer alıyor.

Şirket bazında gelişmelerden öncelikle fayda sağlaması beklenenler arasında ise İran'la iş yapan Tüpraş ve Petkim de yer alıyor. Tüpraş hisseleri saat 10.51'de yüzde 1.09 yükselişle, Petkim hisseleri ise yüzde 0.21 primle hareket ediyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.