AMD CEO’su Lisa Su, yapay zeka (AI) veri merkezi pazarฤฑnฤฑn 2030 yฤฑlฤฑna kadar 1 trilyon dolarlฤฑk deฤere ulaลacaฤฤฑna inandฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Su, bu iddialฤฑ tahmini รarลamba gรผnรผ New York’ta dรผzenlenen รงip รผreticisinin Finansal Analist Gรผnรผ’nde yaptฤฑ ve ลirketin gelecekteki performansฤฑna ve gelir artฤฑลฤฑna yรถnelik projeksiyonlarฤฑnฤฑ รถzetledi.

Su, ลirketin MI450 serisi รงipleri ve Helios raf รถlรงeฤi รผrรผnleri iรงin hiper รถlรงekli ลirketler, yapay zeka tabanlฤฑ ลirketler ve egemen yapay zeka iลletmeleri arasฤฑnda รงok sayฤฑda gigawatt รถlรงeฤinde proje fฤฑrsatlarฤฑyla gรผรงlรผ bir ivme yakaladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Su, “ลรผphesiz, veri merkezi en bรผyรผk bรผyรผme fฤฑrsatฤฑ ve ลirket bu alanda รงok iyi bir konuma sahip,” dedi. Ayrฤฑca, “Artฤฑk tam yapay zeka fabrikalarฤฑ sunmak iรงin gerekli tรผm parรงalara sahibiz ve bu, CPU’lar, GPU’lar, yazฤฑlฤฑm, aฤ ve kรผme dรผzeyinde sistem tasarฤฑmlarฤฑmฤฑz dahil olmak รผzere tรผm yฤฑฤฤฑn boyunca gerรงekten hedefimizdir,” diye ekledi.
Veri merkezinde รงift haneli pay hedefi

AMD, son birkaรง ayda OpenAI‘ye 6 gigawatt GPU tedarik etme ve Oracle’a 50.000 ek yonga saฤlama anlaลmasฤฑ da dahil olmak รผzere bir dizi รงarpฤฑcฤฑ duyuru yaptฤฑ. Bunun sonucunda Su, ลirketin veri merkezi iลinin 2027’de on milyarlarca dolarlฤฑk gelir elde etme yolunda ilerlediฤini ve yapay zeka veri merkezi pazarฤฑnda รงift haneli paya ulaลmak iรงin net bir yol izlediฤini sรถyledi.
Su, bu hedefin, รถnรผmรผzdeki 3 ila 5 yฤฑl iรงinde yapay zeka gelirinde %80’lik bir bileลik yฤฑllฤฑk bรผyรผme oranฤฑ (CAGR) anlamฤฑna geleceฤini sรถyledi. Bu sรผreรงte ลirket, yapay zeka veri merkezi pazarฤฑnฤฑn รงoฤunu domine etmeye devam eden Nvidia (NVDA) ile pazar payฤฑ kapma mรผcadelesi veriyor. Nvidia’nฤฑn piyasa deฤeri ลu anda 4,7 trilyon dolar olsa da daha รถnce 5 trilyon dolarฤฑn รผzerine รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. AMD’nin piyasa deฤeri ise 396 milyar dolar.
Rakip ลirketlerle pazar mรผcadelesi

ลirket, gelecekte รถnemli bir genel bรผyรผme gรถreceฤine inanฤฑyor. Yapay zeka GPU pazarฤฑnda Nvidia ile rekabet etmenin yanฤฑ sฤฑra, CPU veri merkezi alanฤฑnda da Intel (INTC) ile rekabet ediyor ve pazar payฤฑnฤฑ elinden alฤฑyor.
Su, ลirketin sunucu gelir pazar payฤฑnฤฑ bugรผnkรผ %40’tan %50’nin รผzerine รงฤฑkarmak iรงin net bir yol izlediฤini ve ลirketin veri merkezi iลinin %50’lik bir CAGR gรถreceฤini sรถylรผyor. PC pazarฤฑ tarafฤฑnda ise AMD, bugรผn %20’nin รผzerinde olan gelir payฤฑnฤฑ รถnรผmรผzdeki 3 ila 5 yฤฑl iรงinde %40’a รงฤฑkarmayฤฑ beklediฤini sรถylรผyor.
AMD hisselerinde gรผรงlรผ artฤฑล

Su, AMD’nin รถnรผmรผzdeki 3 ila 5 yฤฑl iรงinde %35’lik bir CAGR gรถreceฤini sรถylรผyor. ลirket, Intel’in bรผyรผk bir dรถnรผลรผm รงabasฤฑ sรผrdรผrรผrken, pazar payฤฑnฤฑ istikrarlฤฑ bir ลekilde Intel’den almaya devam ediyor.
AMD, รผรงรผncรผ รงeyrekte analistlerin bilanรงo ve gelir beklentilerini aลtฤฑ ve dรถrdรผncรผ รงeyrek iรงin gรผรงlรผ bir rehberlik saฤladฤฑ. ลirket, 9,3 milyar ila 9,9 milyar dolar arasฤฑnda bir gelir รถngรถrdรผฤรผnรผ aรงฤฑkladฤฑ. Wall Street ise 9,21 milyar dolarlฤฑk bir gelir bekliyordu. AMD hisseleri yฤฑl baลฤฑndan bu yana %102, son 12 ayda ise %66 deฤer kazandฤฑ. Nvidia hisseleri ise sฤฑrasฤฑyla %44 ve %33 deฤer kazandฤฑ. Intel hisseleri ise yฤฑl baลฤฑndan bu yana %89, son bir yฤฑlda ise %52 deฤer kazandฤฑ.







