Apple, antitröst davasında rakiplerine erişim vermeyi teklif etti

Apple, antitröst davasında rakiplerine erişim vermeyi teklif etti

Apple, AB Antitröst Davasında NFC Erişimi Konusunda Öneride Bulundu

A+A-

Apple, AB antitröst suçlamalarını çözmek ve olası bir ağır para cezasını önlemek amacıyla, rakiplerinin mobil cüzdanlar için kullanılan dokun ve git mobil ödeme sistemlerine erişmesine izin vermeyi teklif etti.

AB rekabet uygulayıcısı, geçen yıl Apple'ı rakiplerinin Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisine erişimini engelleyerek Apple cihazlarında rakip hizmetlerin geliştirilmesini zorlaştırmakla suçlamıştı. Bu durumun, Apple'ın iPhone ve iPad cihazlarında kendi mobil cüzdan çözümü olan Apple Pay'e avantaj sağladığı belirtiliyor.

Komisyon, Apple'ın akıllı mobil cihazlar pazarındaki önemli pazar gücüne ve mobil cüzdan pazarlarındaki hakimiyetine işaret etti. Avrupa Komisyonu'nun Apple'ın teklifini kabul edip etmeme kararı, önümüzdeki ay rakiplerden ve müşterilerden alınacak geri bildirimlere bağlı olacak.

Pazar testinin zamanlaması ve sürecin devamı hala belirsizken, AB gözlemcisi yorum yapmaktan kaçındı. Apple ise ABD çalışma saatleri öncesinde henüz yorum yapmadı.

Apple Pay, Avrupa'da 2.500'den fazla banka ve 250'den fazla fintech ve challenger banka tarafından kullanılıyor. NFC çipi, iPhone ve iPad'lerde dokun ve git ödemelerini mümkün kılıyor.

Apple ayrıca, Spotify ve diğer müzik akışı şirketlerinin, kullanıcıları App Store dışındaki satın alma seçenekleri hakkında bilgilendirmesini engellemekle suçlandığı 2020 tarihli ikinci bir davayla da karşı karşıya. Komisyonun önümüzdeki yıl, para cezası ve bu uygulamanın durdurulmasına yönelik bir karar vermesi bekleniyor.

AB antitröst kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunan şirketler, küresel yıllık cirolarının %10'una kadar para cezasına çarptırılabilir.

 

İlgili Haberler