Apple, artık iPhone pillerini kolay değiştirilebilir yapmak zorunda

Apple, artık iPhone pillerini kolay değiştirilebilir yapmak zorunda

AB kurallarına göre Apple, iPhone pillerini kullanıcılar için daha kolay değiştirilebilir hale getirmek zorunda kalabilir

A+A-

Apple, iPhone pillerini kullanıcılar için daha kolay değiştirilebilir hale getirmek zorunda kalabilir. Avrupa Birliği, Apple'ın iPhone bataryalarını kullanıcılar tarafından "kolayca" değiştirilebilir hale getirmesini gerektirecek yeni bir düzenleme için bastırıyor. Aralık ayında gündeme gelen konu hakkında AB parlamentosu ezici bir çoğunlukla planı onaylama yönünde oy kullandı.

Peki oylanan düzenleme için iPhone bataryalarının değiştirilmesi daha mı kolay olacak?

Onaylanan yönergeler uyarınca, iPhone, iPad ve Mac'te kullanılanlar gibi "taşınabilir pillerin" kullanıcıların kendileri tarafından değiştirilmesi kolay olmalı. Kılavuzda tüketicilerin bu pilleri "kolayca çıkarıp değiştirebilmeleri" gerektiği belirtiliyor.

Taşınabilir bir pil, piyasada bulunan aletler kullanılarak ve ücretsiz olarak sağlanmadıkları sürece özel aletlerin veya sökmek için özel aletlerin, termal enerjinin veya çözücülerin kullanılmasını gerektirmeden çıkarılabiliyorsa, son kullanıcı tarafından çıkarılabilir olarak kabul edilmelidir.

Ticari olarak mevcut araçlar, herhangi bir mülkiyet hakkı kanıtı sunmalarına gerek kalmadan tüm son kullanıcılar için piyasada mevcut olan ve sağlık ve güvenlikle ilgili kısıtlamalar dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın kullanılabilen araçlar olarak kabul ediliyor.

AB'ye göre amaç, bataryaları "daha sürdürülebilir, daha dayanıklı ve daha iyi performanslı" hale getirmek.

Mevzuat ayrıca elektrikli araçlarda kullanılan bataryalar için de yeni gereklilikler içeriyor. Ayrıca taşınabilir bataryalar için "daha katı atık toplama hedefleri" ve bataryalardan geri kazanılan malzemelere yönelik gerekliliklerde de değişiklikler var.

Değişiklik AB Parlamentosu'nda onaylandı ancak yeni gerekliliklerin yürürlüğe girmesine daha yıllar var. Şu anda planlandığı gibi, bu tür zorunlu olması gereken değişiklikler en erken 2027 yılına kadar uygulamaya konulabilecek. Avrupa Parlamentosu yeni kuralları oyladıktan sonra, şimdi resmi olarak onaylanması ve ardından AB Resmi Gazetesinde yayınlanması gerekiyor.


Öte yandan uzmanlara göre, Apple, iPhone pillerinin kullanıcılar tarafından daha kolay değiştirilebilmesi için iPhone tasarımında herhangi bir değişiklik yapılmasına karşı çıkmak için elinden gelen her şeyi yapacak. Şirket muhtemelen Self Servis Onarım programının bu gereklilikleri zaten düzenlemenin içerdiği zorunlulukları karşıladığını savunacak.

Şarj için USB-C kullanımı ve üçüncü taraf uygulama mağazaları gibi konularla ilgili diğer AB mevzuatı nispeten basit olsa da, bu mevzuat daha bilinmez gibi görünüyor. Şu an itibariyle, akıllı telefon bataryalarının kullanıcı tarafından "kolayca" değiştirilebilir olmasının tam olarak ne anlama geldiğine dair yukarıda belirtilenlerin ötesinde net bir kılavuz ise henüz bulunmuyor.

İlgili Haberler