Apple devasa nakit stokunu nasıl değerlendirecek?

Apple devasa nakit stokunu nasıl değerlendirecek?

Dev teknoloji şirketi Apple'ın yaklaşık 162 milyar dolarlık nakit stoku var. Analistler Apple'nın bu parayı nasıl değerlendireceği üzerinde kafa yoruyor.

A+A-

Piyasa değerine göre Apple (AAPL %1,46) 2,8 trilyon dolara yakın değeriyle dünyanın en büyük şirketi konumunda. Son mali yılında 383 milyar dolardan fazla satış ve yaklaşık 97 milyar dolar kâr elde etti. Şirket 162 milyar dolardan fazla bir nakit stokunun üzerinde oturuyor.

Tüm bu büyük rakamlar Apple'ın harika gittiğini gösteriyor gibi görünüyor. Ancak göze çarpan tek bir sorun var: Apple'ın genel satışları artmıyor.

Analistler yine de bunun kalıcı bir sorun olduğunu düşünmüyor. Çünkü  aslında böyle olmayacağına inanmak için sebepler var. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin son bilançosu hakkında yaptığı değerlendirme teknoloji devi için daha yüksek bir büyüme geleceğine işaret ediyor. 

Apple CEO'su Tim Cook'un son yaptığı açıklamalar, Apple'ın büyüme potansiyeli hakkında ipuçları veriyor. Cook, şirketin Ar-Ge harcamalarındaki artışın, Vision Pro karma gerçeklik başlığı ve yeni Mac bilgisayarlara güç veren Apple silikon çipleri gibi projelerle ilişkili olduğunu doğruladı. Ayrıca yapay zeka ve makine öğrenimi alanındaki yatırımlarını artırdıklarını söyledi. Apple'ın üzerinde çalıştığı diğer olası projeler arasında kendi sohbet robotu, kendi arama motoru, sürücüsüz bir elektrikli otomobil, artırılmış gerçeklik gözlükleri ve katlanabilir bir iPhone bulunuyor.  Apple'ın Ar-Ge faaliyetlerindeki artış, gelecekte büyük bir büyümeyi tetikleyebilir. Apple'ın bu projelerin yanı sıra diğer gelişmekte olan ürünler üzerinde çalışıyor olabileceği de belirtiliyor. Bu bilinmeyenlerin, Apple hissedarlarına uzun vadede fayda sağlayabileceği düşünülüyor.

Apple'ın kendi arama motorunu oluşturmasıdır. Bazıları bunun şirketin reklam gelirini önemli ölçüde artıracak akıllı bir hareket olabileceğini düşünüyor. Ancak bu teoriye karşı çıkan bir argüman, bir analistin tahminine göre Alphabet'in bu yıl Google Arama'nın şirketin Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olması için Apple'a 19 milyar dolar ödeyeceği yönünde .

Apple hakkında dedikodular

Apple'ın otonom bir elektrikli otomobil üzerinde çalıştığı da söyleniyor. Bu söylentilerin doğru olduğuna inanmak için pek çok neden var. Bazıları "Apple arabası"nın 2026'da tanıtılacağını ve fiyat etiketinin 100.000 doların altında olacağını öngörüyor.

Apple'ın kendi arama motorunu oluşturması bekleniyor. Bazıları bunun şirketin reklam gelirini önemli ölçüde artıracak akıllı bir hareket olabileceğini düşünüyor. Ancak bu teoriye karşı çıkan bir argüman, bir analistin tahminine göre Alphabet'in bu yıl Google Arama'nın şirketin Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olması için Apple'a 19 milyar dolar ödeyeceği yönünde

 

İlgili Haberler