Apple geliştirdiği yapay zeka çipini Macbook'lara koyacak

Apple geliştirdiği yapay zeka çipini Macbook'lara koyacak

Teknoloji devi Apple, yapay zeka yarışında geri kalmamak için tüm enerjisini bu alana kaydırırken, yapay zeka destekli M4 çipleri yeni nesil Macbook'larda yerini alacak.

A+A-

Bloomberg'den Mark Gurman'a göre Apple, Mac serisini 2024'ün sonlarında M4 çiplerle güncellemeye başlayacak. M4 çipi, yapay zeka yetenekleri için performansı artırmaya odaklanacak.

Apple geçen yıl M3, M3 Pro ve M3 Max yongalarını Ekim ayında tek seferde tanıtmıştı, dolayısıyla M4 serisinin de aynı zaman diliminde gelmesi mümkün. Gurman, tüm Mac serisinin M4'ü 2024'ün sonları ve 2025'in başlarında almasının planlandığını söylüyor.

İlk olarak iMac, düşük kaliteli 14 inç MacBook Pro, yüksek kaliteli 14 inç MacBook Pro, 16 inç MacBook Pro ve Mac mini makineleri M4 çiplerle güncellenecek, ardından 2025 baharında 13 inç ve 15 inç MacBook Air modelleri, 2025 ortasında Mac Studio ve 2025'in sonlarında Mac Pro gelecek.

Apple'ın M4 işlemcisinin üretimine yaklaştığı söyleniyor ve en az üç ana çeşitte gelmesi bekleniyor. Çipler alt seviye için Donan, orta seviye için Brava ve üst seviye için Hidra kod adlarıyla anılıyor. Donan çipi giriş seviyesi MacBook Pro, MacBook Air makineleri ve düşük seviye Mac mini'de, Brava çipleri ise üst seviye MacBook Pro ve üst seviye Mac mini'de kullanılacak.

Hidra çipi ise Mac Pro için tasarlandı, bu da "Ultra" veya "Extreme" seviye bir çip olduğunu gösteriyor. Mac Studio'ya gelince, Apple piyasaya sürülmemiş bir M3 çipi ve muhtemelen M4 Pro ve M4 Max "Brava" çiplerinden daha üst seviye olacak bir M4 Brava işlemci varyasyonu içeren sürümleri test ediyor.

Mac masaüstü bilgisayarların M4 sürümleri 512GB'a kadar Birleşik Belleği destekleyebilir, bu da mevcut 192GB sınırına göre belirgin bir sıçrama olacak.

M4 yongaları M3 yongalarıyla aynı 3 nanometre süreci üzerine inşa edilecek, ancak Apple tedarikçisi TSMC muhtemelen performans ve güç verimliliğinde artışlar için 3nm sürecinin geliştirilmiş bir versiyonunu kullanacak. Apple ayrıca yapay zeka görevleri için daha fazla sayıda çekirdeğe sahip çok daha gelişmiş bir Neural Engine eklemeyi planlıyor.

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın model portföyde AL önerisi verdiği 9 hisse ile EKLE önerisi verdiği 1 hisse hakkında yayınladığı raporlar

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

BIST’de sektörüne göre ucuz ve en az %50 getiri potansiyeli olan 11 hisse senedi

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı kurumun Türk Havayolları THYAO hisse değerlendirmeleri açıklandı.

İlgili Haberler