Apple hisseleri almak için üç iyi neden

Apple hisseleri almak için üç iyi neden

Apple hisselerine yatırım yapılır mı? Son dönemde performansı düşen hissenin en güçlü yanları ne?

A+A-

New York borsasının favori hisselerinden Apple  (NASDAQ: AAPL) için son dönem biraz zorlu geçti. Aralık ayındaki zirvesinden bu yana hisse fiyatları %15 düşüşle 2021 sonlarındaki seviyelere geriledi. Yatırımcıların bu tür bir performansı Apple gibi sıkça tercih edilen bir şirketten görmeye alışık olmadıkları bir gerçek.

Eğer Apple'da yeni bir pozisyon açmayı düşünüyorsanız, hissenin son performansı sizi tedirgin etmesin. Uzun vadeli yatırımlar için hâlâ geçerli nedenler mevcut. İşte en iyi üç neden:

>>> İş Yatırım'ın 29 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse

1. Çin'deki Zorluklarla Başa Çıkıyor

Apple hisselerinin son dönemde düşüş yaşamasının en büyük nedenlerinden biri, şirketin Çin'deki performansı. Beklenen büyüme motoru olma yolunda ilerleyemeyen Çin'de, Apple geçtiğimiz yıl rakiplerinden daha az kayıpla ülkenin akıllı telefon pazar payı lideri olmuştu. Ancak teknoloji piyasa araştırma şirketi IDC'ye göre, şirket bu yılın ilk çeyreğinde liderliği tekrar kaybetti. Bu durum, bölgedeki mücadelesinin bir özeti niteliğinde.

Şirket, bu zorluğa, dikkatini daha umut verici pazarlara, yani Güneydoğu Asya ve Hindistan'a çevirerek yanıt veriyor. CEO Tim Cook bu ayın başlarında Singapur'u ziyaret ederek, operasyonlarını genişletmek için 250 milyon dolar taahhüt etti. Apple ayrıca Hindistan'da hem bir üretim ortağı hem de mallarının ve hizmetlerinin pazarı olarak büyük yatırımlar yapıyor.

Bloomberg'e göre, Hindistan geçen mali yıl boyunca 14 milyar dolar değerinde iPhone monte etti ve ülkede ilk Apple mağazası 2023'te açıldı. Counterpoint Research, Apple'ın Hindistan'daki akıllı telefon pazarını gelir bazında lider olduğunu bildiriyor, Morgan Stanley analistleri ise Hindistan'ın önümüzdeki beş yıl içinde Apple'ın gelir artışının %15'ini oluşturabileceğini belirtiyor.

>>> THYAO hiseleri için altı kurumdan yeni hedef fiyat açıklaması

2. Yapay Zeka (AI) Konusunda Ciddi Adımlar Atıyor

Yapay zeka (AI), Apple'ın çok fazla görünür olmadan şekillendi. Ancak bu durum değişmek üzere. CEO Tim Cook, şirketin bir sonraki nesil teknolojisinde AI destekli özelliklerin bu yılın ilerleyen zamanlarında açıklanacağını belirtti, ancak detay vermedi.

Evercore ISI analisti Amit Daryanani'ye göre, Apple'ın tüketiciye yönelik AI teklifleri, iPhone için bir "süper döngü" talebi yaratabilir. Apple'ın AI teknolojisi, reklam yerleşimlerini optimize etmek veya dijital kameralara (veya artırılmış gerçeklik ekipmanlarına) bir nesne veya görüntüyü tanıma konusunda yardımcı olmak gibi işlevler de yapabilir.

Wedbush analisti Daniel Ives, Apple'ın AI tekliflerinin şirketin yıllık cirosuna başlangıç noktası olarak başka 5 milyar dolar ekleyebileceğine inanıyor.

>>> LILAK halka arzı başvuruları ne zaman başlıyor, yatırımcıya kaç hisse verilecek

3. Nakit Akışı Hala Çok Güçlü

Satış artışları inişli çıkışlı olsa da, bu durum Apple'ın karlarını artırmaya devam etmesine engel olmuyor. Şirketin geçtiğimiz dört

 çeyrek boyunca elde ettiği 100.9 milyar dolarlık net kar neredeyse rekor düzeyde. Bu gelirin büyük bir kısmı, yüksek kar marjına sahip hizmetler işinden geliyor.

Apple ayrıca, 73 milyar dolar nakit ve benzeri araçlara ve başka 99 milyar dolarlık pazarlanabilir menkul kıymetlere sahip, bu da mali esnekliğini artırıyor.

>>> KOTON halka arzı başvuruları ne zaman başlıyor, yatırımcıya kaç hisse verilecek

Yatırım Yapmadan Önce Biraz Bekleyin

Tüm bunlardan sonra Apple hisseleri almaya hazır mısınız? Uzmanlara göre biraz daha beklemeniz için bazı iyi nedenler var. Şirket, 2 Mayıs Perşembe günü piyasa kapanışından sonra mali Q2 rakamlarını açıklayacak. Bu, hisse fiyatlarında volatilite yaratabilir; hisseler düşebilir. Ancak Apple hisseleri, Q2 sonuçlarından sonra düşüş yaşarsa, bu kesinlikle bir alım fırsatı olacaktır. Bu yılki zayıflık, şirketin aldığı boğa yönlü inisiyatifleri yeterince dikkate almadan en kötü senaryoyu zaten fiyatlandırmış durumda. Eğer Q2 rakamlarında bir düşüş yaşanırsa, bu durum, muhtemel satıcıları piyasadan çıkararak alıcıları bir süre için arkada bırakabilir.

 

İlgili Haberler