Apple’ın hisseleri, Magnificent Seven (Muhteşem Yedili) üyesi şirketler arasında en çok değer kaybeden oldu ve şimdi bir başka analist, iPhone üreticisinin gelir ve kâr büyümesindeki tehditlere dikkat çekerek, bu yüksek değerlemenin hak edilmediğini savunarak hisse notunu düşürdü.
Apple’ın hedef fiyatı da geriledi
Teknoloji devinin hissesi, Çarşamba günü Needham analisti Laura Martin tarafından yayımlanan bir araştırma notunda “Al”dan “Tut”a düşürüldü. Martin, aynı zamanda hisse için daha önce verdiği 225 dolarlık fiyat hedefini de geri çekti.

Teknoloji devinin hisseleri erken işlemlerde %0,6 artışla 204,47 dolara yükseldi; ancak Salı günkü kapanış itibarıyla yıl başından bu yana %19 düştü. Bu, %15 düşen Tesla ve %12 düşen Alphabet’ten daha kötü bir performans.
Düşüşe rağmen, Martin’e göre Apple hissesi hâlâ pahalı; hisse başına ileriye dönük fiyat/kazanç oranı yaklaşık 26 seviyesinde.
Teknoloji devinin son çeyrekte yıllık %5 olan gelir artışı, Amazon.com, Alphabet ve Meta gibi Büyük Teknoloji şirketlerinin oldukça gerisinde.
Martin şu sözleri kaydetti: “Apple hisselerinin değer kazanması için, bir iPhone yenileme döngüsünün katalizör olması gerektiğine inanıyoruz; ki biz bunu önümüzdeki 12 ay içinde beklemiyoruz. O zamana kadar, Apple hisseleri için 170-180 dolar bandı daha iyi bir giriş seviyesi olur”.
Teknoloji devi, Siri dijital asistanına yönelik vaat ettiği yapay zekâ güncellemelerini erteledi. Bu da, bu yılın sonlarında çıkması beklenen iPhone 17 ile iPhone satışlarında ani bir sıçrama olacağına dair umutları zedeledi.
Genel olarak akıllı telefon pazarı için beklentiler de zayıf. Pazar araştırma şirketi Counterpoint Research, Çarşamba günü 2025 yılı için küresel akıllı telefon sevkiyat büyüme tahminini %4,2’den %1,9’a düşürdü. Bu düşüşte, ABD tarifelerine dair belirsizlik önemli rol oynadı. Martin, teknoloji devinin ürün fiyatlarını sabit tutmak için bu tarifelerin getirdiği daha yüksek maliyetleri üstlenmek zorunda kalacağını varsayıyor.

Teknoloji devinin hissesi, Wall Street’te bölücü bir isim olmaya devam ediyor. BofA Securities analistleri bu hafta Apple’ı savundu ve şirketin yapay zekâ işlemlerini cihaz üzerinde gerçekleştirme stratejisinin uzun vadede meyvesini vereceğini savundu.
Citi analistleri de, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Dünya Geliştiriciler Konferansı öncesinde hisse için “Al” notunu yineledi. Düşük yatırımcı beklentilerine ve Apple’ın 2,35 milyar kullanıcıdan oluşan devasa kullanıcı tabanına dikkat çektiler.
Belki de analistler arasındaki en büyük fark, Apple’ın yapay zekâdaki görece yavaş ilerlemesinin onu tehditlere ne kadar açık hâle getirdiğine dair bakış açılarında yatıyor. Meta ve Alphabet akıllı gözlükler üzerinde çalışıyor; bu ürünler hâlâ niş bir alanda olsa da, yapay zekâya özgü cihazların akıllı telefonların yerini kısmen alabileceğine yönelik ilgi artıyor.
ChatGPT geliştiricisi OpenAI, geçen ay Apple’ın eski baş tasarımcısı Jony Ive’ın sahip olduğu bir girişimi 6,4 milyar dolara satın aldığını ve bu satın almanın amacının “yeni bir ürün ailesi” yaratmak olduğunu açıklamıştı.
Martin bu tehdidi ciddiye alıyor ve Ive ile OpenAI arasındaki iş birliğinin, akıllı telefonlara gerçek bir alternatif üreteceğini savunuyor.
Martin sözlerini şöyle noktaladı:
“Apple, donanımı üzerinden elde edilen gelirin %15 ila %30’unu elinde tutuyor. Bu nedenle her Büyük Teknoloji şirketi, üretken yapay zeka dünyasında Apple’ın entegre donanım-yazılım ürünlerinin yerini alabilecek platformlar inşa ediyor”.