Apple hisselerinde hedef fiyat düşürüldü, yatırımcılar ne yapmalı?

Apple hisselerinde hedef fiyat düşürüldü, yatırımcılar ne yapmalı?

Apple hisselerinin fiyatı, Çin'den gelen kötü haberlerin etkisiyle düştü, yatırımcılar kararsız

A+A-

Apple, Çin'deki iPhone satışlarındaki beklenmedik düşüş nedeniyle hisse senedi fiyat hedefi düşürülen son teknoloji devi oldu.

2023'te "Muhteşem Yedi" ile birlikte güçlü bir performans sergileyen Apple hisseleri, 2024'te ivmesini kaybetti. Yılın başından bu yana hisse fiyatının %11 düşmesi; büyüme endişeleri, yapay zeka entegrasyonuna ilişkin belirsizlikler, artan düzenleyici cezalar ve otomobil girişiminin durdurulması gibi bir dizi faktöre bağlanıyor.

Apple'ın karşı karşıya olduğu en büyük engellerden biri, Çin'in pandemi sonrası ekonomik toparlanmasının gecikmesi. Bir zamanlar küresel markalar için parlak bir pazar olarak görülen Çin'in ekonomisindeki zayıf toparlanma ve yerel rakiplerin yükselişi, Batılı markaların bu pazarda büyümesini engelliyor.

Citi analisti Atif Malik, Cuma günü Apple'ın fiyat hedefini 5 dolar düşürerek 220 dolara indirdi. Bu düşüşün arkasındaki temel neden, Çin'deki iPhone satışlarında beklenen düşüş. Malik, Mart çeyreği için bir önceki yıla göre %21'lik bir düşüş ve 2024 yılı için toplam iPhone satışlarında 23,1 milyonluk bir durgunluk öngörüyor.

Malik, Counterpoint Research'ün ilk altı haftada Çin'deki iPhone satışlarında %24'lük bir düşüşe işaret eden verilerine atıfta bulunarak, genel akıllı telefon pazarında da %7'lik bir daralma olduğunu belirtiyor. Bu da Apple'ın satışlarında %3'lük bir kayıp anlamına geliyor.

Counterpoint raporunun bu hafta başında yayınlanması yatırımcıların endişelerini artırdı ve Apple hisselerinde düşüşe neden oldu. Malik, Huawei'nin yeniden Çin'de canlanması ve Apple'a karşı vatansever bir alternatif olarak algılanması konusundaki endişelerini de dile getirdi.

Mevcut zorluklara rağmen Malik, Apple hisselerinin Haziran ayındaki WWDC'nin ardından, özellikle yapay zeka alanındaki gelişmelerin talebi artırmasıyla toparlanabileceğini öngörüyor. O zamana kadar hissenin dalgalanma göstereceğini tahmin ediyor.

Geçtiğimiz ay Goldman Sachs da Apple'ı ABD Conviction Buy listesinden çıkardı ve hissedeki yükseliş duruşunu hafifletti.

ff-002.png

Apple Cuma günü öğleden sonra %1,3'lük bir artışla 171,23 dolara yükseldi, ancak geçtiğimiz hafta çalkantılı bir seyir izledi ve Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Buna rağmen analistlerin çoğunluğu Apple'a karşı iyimserliğini koruyor. FactSet tarafından takip edilen analistlerin %60'ı Apple'ı "Satın Al" veya eşdeğeri olarak değerlendirirken, ortalama fiyat hedefi 200 dolar civarında.

Wedbush analisti Dan Ives, Çin operasyonlarındaki mevcut belirsizliklere rağmen Apple'ın önümüzdeki parlak geleceğine olan inancını koruyor ve 250 dolarlık fiyat hedefi ile yükseliş görünümünü sürdürüyor.

İlgili Haberler