S&P 500'ün yeni iki numarası Apple'ın yerine Nvidia mı olacak?

S&P 500'ün yeni iki numarası Apple'ın yerine Nvidia mı olacak?

Piyasa değeri iki katına yükselen Nvidia, Apple'ın tahtına göz dikti

A+A-

Yarı iletken devi Nvidia, ChatGPT gibi popüler yapay zeka araçlarına olan taleple tetiklenen yatırımcı coşkusu sayesinde, dünyanın en değerli ikinci şirketi unvanı için Apple'a meydan okuyor.

Nvidia'nın hisseleri son dokuz ayda 1 trilyon dolardan 2 trilyon dolara yükselerek Amazon, Google ve Saudi Aramco gibi devleri geride bıraktı. Şu anda 2,38 trilyon dolar piyasa değeriyle Nvidia, Apple'ın 230 milyar dolar ve Microsoft'un 645 milyar dolar gerisinde.

Yapay zeka çip pazarının %80'ini kontrol eden Nvidia, S&P 500 endeksinin %5'inden fazlasını oluşturuyor. Nvidia hisselerinin fiyatındaki yükseliş S&P 500 endeksinin de yükselmesine neden oluyor.

Yavaşlayan iPhone satışlarıyla mücadele eden Apple ise Ocak ayında en değerli ABD şirketi unvanını Microsoft'a kaptırdı. Nvidia son haftalarda Wall Street'te en çok işlem gören hisse senedi oldu.

Nvidia'nın Değerleme Sorunu:

Nvidia'nın 12 aylık ileriye dönük fiyat/kazanç oranı 36,6. Bu oran Intel'den ve Philadelphia SE Yarı İletken Endeksi'nden daha düşük.

Ancak yine de göstergeler Nvidia'nın hisselerinin zirveye yaklaşıyor olabileceğini de gösteriyor. Analistlerin önümüzdeki 12 ay için medyan hedef fiyatı 850 dolar ki, bu da son kapanış fiyatından 76 dolar daha düşük.

Peki Nvidia, Apple'ı tahtından edebilecek mi? Bu sorunun cevabı, şirketin yapay zeka pazarındaki hakimiyetini sürdürüp sürdüremeyeceğine ve analistlerin yüksek beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağına bağlı olacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler