Apple, รst Yรถneticisi (CEO) Tim Cook‘un ลirketin รin’de akฤฑllฤฑ telefon satฤฑล beklentileri hakkฤฑnda “yanlฤฑล ve yanฤฑltฤฑcฤฑ” aรงฤฑklamalar yaptฤฑฤฤฑ iddiasฤฑyla aรงฤฑlan davada 490 milyon dolar รถdemeyi kabul etti.
Apple, bir grup yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn, Cook’un ลirketin รin’deki iลleri hakkฤฑnda yanlฤฑล beyanlarda bulunduฤu ve bunun Apple’ฤฑn hisselerinin yapay olarak ลiลirilmiล fiyatlarla iลlem gรถrmesine neden olduฤunu รถne sรผrerek aรงtฤฑฤฤฑ davada anlaลmaya vardฤฑ.
Kaliforniya’daki ABD Bรถlge Mahkemesine sunulan รถn anlaลma kapsamฤฑnda Apple, 490 milyon dolar รถdemeyi kabul etti.
Anlaลmanฤฑn, Apple’ฤฑn รin’deki olumsuzluklarla karลฤฑ karลฤฑya kaldฤฑฤฤฑ dรถnemde gelmesi dikkati รงekti. Bu ayฤฑn baลฤฑnda yayฤฑmlanan baฤฤฑmsฤฑz araลtฤฑrmada ลirketin รin’deki iPhone satฤฑลlarฤฑnฤฑn bu yฤฑlฤฑn ilk altฤฑ haftasฤฑnda yรผzde 24 dรผลtรผฤรผ bildirilmiลti.
Cook, 1 Kasฤฑm 2018’deki analist gรถrรผลmesinde yatฤฑrฤฑmcฤฑlara Apple’ฤฑn para birimlerinin zayฤฑfladฤฑฤฤฑ pazarlarda satฤฑล baskฤฑsฤฑyla karลฤฑ karลฤฑya olmasฤฑna raฤmen “รin’i bu kategoriye koymayacaฤฤฑm.” demiลti.
Apple’ฤฑn 2 Ocak 2019’daki aรงฤฑklamasฤฑnda ise “ABD-รin ticaret gerilimi” nedeniyle รผรง aylฤฑk gelir tahmini dรผลรผrรผlmรผลtรผ. iPhone’un 2007’deki lansmanฤฑndan sonra ilk kez gelir tahmininin dรผลรผrรผlmesinin ertesi gรผnรผ ลirketin hisseleri yรผzde 10 gerilemiลti.
Anlaลma, Cook’un yorumlarฤฑ ile gelir tahmini arasฤฑndaki iki ay iรงinde Apple hisselerini satฤฑn alan yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ kapsฤฑyor.







