Apple'dan korkan Çin özel yasa hazırlıyor

Apple'dan korkan Çin özel yasa hazırlıyor

Çin Hükümeti, Apple'ın AirDrop Özelliği İçin Yasal Düzenleme Hazırlığında 

A+A-

Çin hükümeti, Apple'ın AirDrop özelliği konusundaki kaygılarını sürdürüyor. Üstelik, Apple'ın olası protestolar sırasında bu özelliğin kullanımını zorlaştırma çabalarına rağmen durum değişmedi.

Çin Siber Uzay İdaresi, Apple'ın AirDrop'u ve Android'deki benzer Bluetooth özellikli dosya paylaşım özelliklerinin kullanımını kısıtlayacak bir taslak teklif yayınladı. Bu durum, Apple'ı, iPhone kullanıcılarının cihaz adları için gerçek isimlerini kullanmaya zorlayabilir.

Apple'ın iMessage ve FaceTime uygulamaları, hükümetin internet kullanımını yakından takip ettiği ve uçtan uca şifrelenmiş sohbet uygulamalarının büyük çoğunluğunu yasakladığı Çin'de faaliyet göstermeye devam ediyor. Yabancı sosyal medya platformları ve VPN uygulamaları da dahil olmak üzere diğer birçok ise hizmet yasaklandı.

Ancak, AirDrop'un kısa menzilli yapısı, gönderilen bilgilerin izlenmesini engelliyor. Bu özellik, Hong Kong'daki protestocular tarafından geniş çapta kullanıldı ve Çin anakarasındaki insanlar da hükümet karşıtı materyaller paylaşmak için aynı yöntemi benimsediler.

Apple, bu duruma yanıt olarak 'Herkes' ayarında 10 dakikalık bir zaman aşımı getirdi. Bu, AirDrop özelliğinin bu şekilde kullanılmasını büyük ölçüde zorlaştırıyor. Çünkü herkesin bu özelliği her 10 dakikada bir manuel olarak yeniden etkinleştirmesi gerekiyor.

Bu değişiklik ilk başta sadece Çin anakarasında satılan iPhone modelleri için geçerliydi. Ancak, Apple, diğer ülkelerdeki iPhone sahipleri de bu özelliği tercih ettikleri için bu değişikliği küresel olarak kullanıma sundu.

Çin Siber Uzay İdaresi tarafından yayınlanan taslak öneriye göre, yeni düzenlemeler kullanıcıların gerçek isimlerini kullanmalarını zorunlu kılacak. Bu durumda, Apple, Çinli iPhone kullanıcılarının iPhone'larının adını belirlemek için devlet kimliğini taramalarını ve ardından kilitlemelerini gerektiren bir sistem kurabilir. Ancak bu durum, teknoloji devi Apple'ın Çin'i memnun etmek için kendi değerlerinden ödün vermesi anlamına gelebilir. Teklifin "istişare" aşamasında olduğu belirtilse de, sonucun çoktan belirlendiği görüşü hakim.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler