Deprem hırsızlığını Apple'ın AirTag'i ile belgelediler

Deprem hırsızlığını Apple'ın AirTag'i ile belgelediler

Apple'ın AirTag teknolojisi, Türkiye'ye yapılan yardım bağışlarındaki usulsüzlükleri ortaya çıkardı.

A+A-

Meksikalılar tarafından Türkiye'deki deprem yardımı için bağışlanan malzemelerin, Mexico City pazarlarında yeniden satıldığı, Apple'ın AirTag'leri ve Find My uygulaması ile tespit edildi.

Apple'ın AirTag'leri, daha önce Singapur hükümetinin resmi olarak geri dönüşüm için topladığı spor ayakkabılarının ihraç edilip yeniden satıldığını belirlemek için kullanılmıştı. Bu sefer ise Meksika'da gazeteci Pamela Cerdeira, hükümetin deprem yardım bağışlarını yanlış kullandığını kanıtlamak için AirTag'leri tercih etti.

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremlerinin izlerini silmek için yapılan bağışlar, Cerdeira tarafından iki adet AirTag içeren ürünlerle denetlendi. Ancak ne yazık ki, bu ürünler Türkiye'ye hiç ulaşmadı.

Cerdeira'nın gönderdiği pirinç ve tuvalet kağıdı paketleri, sadece Türkiye'ye ulaşamamakla kalmadı, Meksika'dan bile çıkmadılar. Ürünlerin izini süren Cerdeira, Find My uygulaması aracılığıyla, bağışlanan bu iki ürünün aslında şehirdeki farklı marketlere yönlendirildiğini keşfetti.

Gazeteci Cerdeira, pirinç paketini bulamasa da tuvalet kağıdını buldu ve Hassas Bulma özelliği ile bu ürünün kendi bağışı olduğunu doğruladı. Bu olayı "Trajedi İşi: Türkiye'ye Hiç Ulaşmayan Yiyecekler" başlıklı bir YouTube videosunda belgeledi.

Oscar Gutierrez Camacho adlı bir yetkili, Cerdeira'ya hükümetin ürünlerin yönlendirilmesi ve yeniden satılmasıyla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. "Marketlerle hiçbir ilgimiz yok, ancak durumu  araştıracağız." dedi.

İşte Cerdeira'nın konu ile ilgili videosu:

İlgili Haberler