Apple'dan Microsoft'a işte hissesi alınabilecek dünyanın en kârlı 20 teknoloji şirketi

Apple'dan Microsoft'a işte hissesi alınabilecek dünyanın en kârlı 20 teknoloji şirketi

ABD borsaları teknoloji hisselerinin önderliğinde tarihi zirvelerine yükseldi. İşte dünyanın en karlı 20 teknoloji şirketi

A+A-

Teknoloji endüstrisi dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olabilir, ancak 2022 felaket bir yıl oldu ve teknoloji şirketlerini takip eden bir endeks olan Dow Jones, Teknoloji Endeksi, S&P 500'deki %20'lik düşüşe karşılık %35'in üzerinde düşüş gösterdi. 

Teknoloji şirketleri Covid-19 salgını sırasında ve iyileşme sonrasında hisse fiyatlarının astronomik bir şekilde arttığını görürken, bu durum birçok büyük teknoloji şirketinin işe alım çılgınlığı yapmasına neden oldu. Ancak 2022 belirsizliklerle dolu bir yıl oldu. Ekonomik belirsizlik ve enflasyonun kazançlar ve hisse senedi performansı üzerinde artan bir baskıya neden olmasıyla ABD'deki hisse senetleri için yarım yüzyıldan uzun bir sürenin en kötü ilk yarısıyla sonuçlandı. Yükselen enflasyonla mücadele etmek için daha yüksek faiz oranları hisse senedi getirileri üzerindeki baskıyı artırdı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş da bu çalkantılı yıla eklenince 2022 yılı, dünyanın en kârlı teknoloji şirketlerinin listelendiği NASDAQ'ın dört çeyrekte de değer kaybettiği ilk yıl oldu.

Meta Platforms (META) tek başına tüm değerinin yaklaşık üçte ikisini kaybetti, ki bunun büyük bir kısmı metaverse'in başarısız olduğu inancına dayanıyor. Bir başka büyük teknoloji şirketi olan Amazon.com, (NASDAQ:AMZN), şaşırtıcı bir şekilde en kârlı teknoloji şirketleri arasında yer almasa da, son on iki ayda zarar etti. Dünyanın en kârlı teknoloji şirketlerinin aksine, son zamanlarda halka arz edilen şirketlerin borsada çok iyi performans göstermemesi nedeniyle halka arzlar da azaldı.

Tüm bunlar, büyük ve küçük teknoloji şirketlerinde on binlerce işten çıkarmaya yol açtı ve neredeyse tüm büyük şirketler personel sayısını önemli ölçüde azaltarak pandeminin zirvesinde gerçekleştirilen işe alım çılgınlıklarını tersine çevirdi. Ancak bu, teknoloji yatırımcıları için her şeyin kıyamet ve kasvet olduğu anlamına gelmiyor. Teknolojide bir sonraki büyük şey olduğu iddia edilen yapay zeka alanına giren NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA), hisse senedi fiyatının sadece 2023 yılında %170'in üzerinde arttığını ve aynı yıl trilyon dolar sınırını aştığını gördük. Yine, Alphabet (NASDAQ:GOOG) hisse senedi fiyatının daha mütevazı ama yine de önemli ölçüde sağlıklı bir şekilde %37 arttığını, Apple (NASDAQ:AAPL) hisse senedi fiyatının ise yaklaşık %45 yükseldiğini gördük.

Teknoloji hisse senedi fiyatlarındaki bu son artışın arkasındaki nedenlerden biri, birkaç yıldır devam eden, ancak ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi ve başarısı ve diğeri Fed'in daha az agresif faiz artırımı umudu oldu. NVIDIA Corporation'ın (NASDAQ:NVDA) parlak kazanç raporu, küresel yapay zeka lideri olarak konumunu sağlamlaştırırken, diğer teknoloji şirketleri de yapay zeka sektörüne önemli yatırımlar yapıyor.

Yapay zekânın "vaftiz babaları" olarak kabul edilen Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio'nun da aralarında bulunduğu sektör liderleri tarafından yazılan bir mektupta belirtildiği üzere, yapay zekânın çok hızlı büyüdüğüne ve insanlık için bir tehdit oluşturduğuna dair bazı endişeler olsa da. Tüm bunlar, 2022'de zarar gören yatırımcıların 2023'te yatırımlarının karşılığını almaya başladığını ve kârlardaki bu artışın en azından yakın gelecekte devam edeceğini gösteriyor. Şu anda, S&P 500 endeksindeki en iyi performans gösteren dört şirketin tümü, dünyanın en karlı teknoloji şirketlerinden bazıları da dahil olmak üzere teknoloji şirketleri; bu da Nasdaq'ın 2023'te toplamda %25 artmasına yol açarak, %9,5 getiri sağlayan S&P 500 endeksinden ve aynı dönemde %-0,2 getiri sağlayan Dow Jones Endeksinden çok daha iyi performans göstermesine neden oldu.

Metodoloji

En kârlı küresel teknoloji şirketleri listemizi belirlemek için öncelikle Fortune Global 500 listesine başvurduk ve en yüksek kâra sahip ilk 30 şirketi belirledik. Ardından, bir şirketin faaliyetlerini veya kârını tam olarak yansıtmayan tek seferlik gelirleri hariç tutmak için Yahoo Finance'ten her bir şirketin devam eden faaliyetlerinden elde ettiği en son on iki aylık (TTM) kârı kontrol ettik. Kârları yabancı para cinsinden olan şirketler için bunları en son döviz kurlarına göre ABD dolarına dönüştürdük. Listede yer almayan Huawei için net kârını yıllık raporundan elde ettik. Daha sonra listeyi en yüksek kârdan en düşüğe doğru sıraladık.

 

20. HP Inc. (NYSE:HPQ)

Toplam son 12 aylık karı: 2,604 milyon $

HP Inc. (NYSE:HPQ) dünyanın en büyük dizüstü bilgisayar üreticilerinden biridir. Korkunç bir 2022 yılına rağmen, HP Inc. (NYSE: HPQ) bir şekilde toparlandı ve yalnızca 2023'te hisse senedi fiyatında daha şimdiden çift haneli kazanç elde etti.

 

19. Hitachi

Toplam son 12 aylık karı: 3,049 milyon $

Hitachi, diğer ürünlerin yanı sıra robotik, yapay zeka, otomasyon, asansörler ve yürüyen merdivenler alanlarında faaliyet gösteren büyük bir Japon teknoloji şirketidir.

 

18. NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA)

Toplam son 12 aylık karı: 4,368 milyon $

S&P 500 endeksinde en iyi performans gösteren şirket, yalnızca 2023 yılında yaklaşık %170 değer kazanan NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) oldu. NVIDIA Corporation'ın (NASDAQ:NVDA) performansı ve yapay zeka lideri olarak kurulması, teknoloji endüstrisinin gelecekte nereye gideceği açısından da son derece önemli.

 

17. Hon Hai Precision Industry

Toplam son 12 aylık karı: 4,756 milyon $

Hon Hai Precision Industry, 1,3 milyondan fazla çalışanıyla dünyanın en büyük özel işverenlerinden biridir ve Apple Inc. (NASDAQ:AAPL), Sony Group Corporation (NYSE:SONY) ve Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) dahil olmak üzere dünyanın en karlı teknoloji şirketlerinin birçoğunun üreticisidir.

 

16. Sony Group Corporation (NYSE:SONY)

Toplam son 12 aylık karı: 6,602 milyon $

Japonya'nın en büyük şirketleri arasında yer alan Sony Group Corporation (NYSE:SONY), televizyon, telefon, kulaklık ve kamera gibi çeşitli tüketici elektroniği ürünlerinin üretimini gerçekleştirmekte.

 

15. Accenture plc (NYSE:ACN)

Toplam son 12 aylık karı: 6,939 milyon $

Accenture plc (NYSE:ACN) İrlanda'nın en büyük şirketleri arasında yer alan, BT hizmetleri ve danışmanlık alanlarında uzmanlaşmış bir profesyonel hizmetler şirketi.

 

14. Thermo Fisher Scientific Inc. (NYSE:TMO)

Toplam son 12 aylık karı: 6,950 milyon $

Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük sağlık şirketlerinden biri olan Thermo Fisher Scientific Inc. (NYSE:TMO), teknolojiyi sağlık hizmetleriyle başarılı bir şekilde birleştirerek sağlık sektöründeki yerini aldı. Thermo Fisher Scientific Inc'in (NYSE:TMO) bir önceki yılki gelirlerinin çoğu Covid testlerinden elde edilirken, şirketin diğer temel işleri 2022'de Covid testlerinden elde edilen gelirdeki düşüşü fazlasıyla telafi etti.

 

13. SK Hynix

Toplam son 12 aylık karı: 7,202 milyon $

Güney Kore'nin en kârlı teknoloji şirketi olan SK Hynix, flash bellek yongaları ve rassal erişimli bellek yongaları tedarik etmektedir. Fitch'e göre, SK Hynix son ABD-Çin gerginliğinden etkilenebilir, ancak bu etkinin uzun sürmesi pek olası değil.

 

12. Intel Corporation (NASDAQ:INTC)

Toplam son 12 aylık karı: 8,014 milyon $

Dünyanın en popüler yarı iletken şirketlerinden biri olan Intel Corporation (NASDAQ:INTC), Almanya'nın yeni bir çip fabrikasının geliştirilmesi için ekstra fonları reddetmesi nedeniyle son zamanlarda haberlere konu oldu. Intel Corporation (NASDAQ:INTC) geçtiğimiz yıl hisse fiyatında %17 değer kaybetmiş olsa da, şirket 2023'te %17 değer kazandı ve dünyanın en kârlı teknoloji şirketleri arasında yer almaktadır.

 

11. Oracle Corporation (NYSE:ORCL)

Toplam son 12 aylık karı: 8,373 milyon $

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan Oracle Corporation (NYSE:ORCL) da yapay zeka alanına girmeye çalışıyor ve bir yapay zeka girişimi olan Cohere ile çalışarak Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) ile rekabet etmeye çalışıyor. Oracle Corporation (NYSE:ORCL) ayrıca tedarik zinciri yönetimi ve insan kaynakları uygulamaları için şirketin yapay zeka yeteneklerini kullanmaya çalışıyor.

 

10. Cisco Systems, Inc. (NASDAQ:CSCO)

Toplam son 12 aylık karı: 11,302 milyon $

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ:CSCO) bir dijital iletişim teknolojisi devidir ve aynı zamanda yapay zeka öncelikli bir güvenlik bulutu geliştirerek yapay zeka alanında da ilerleme kaydetmektedir.

 

9. QUALCOMM Incorporated (NASDAQ:QCOM)

Toplam son 12 aylık karı: 11,860 milyon $

QUALCOMM Incorporated (NASDAQ:QCOM) dünyanın en büyük yarı iletken şirketleri arasında yer almaktadır ve en çok cep telefonları için çip üretmesiyle tanınmaktadır; birçok kişi QUALCOMM Incorporated'ın (NASDAQ:QCOM) akıllı telefon yapay zekasında Apple'ı bile geride bıraktığına inanmaktadır.

 

8. Huawei Teknolojileri

Toplam son 12 aylık karı: 5,180 milyon $

Dünyanın en kârlı teknoloji şirketlerinden biri olan Huawei Technologies, telekom ekipmanı ve tüketici elektroniği üretiyor. Ancak şirket, Çin için ürettiği cihazlarla ülkeleri gözetlemek ve Çin'deki toplama kamplarında Uygurların kitlesel olarak gözetlenmesine ve gözaltına alınmasına yardımcı olmak suçlamalarıyla ABD'nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı ve bu da şirketin kârının bir önceki yıla göre %69 azalarak %5,9'a düşmesine neden oldu.

 

7. Meta Platforms, Inc. (NASDAQ:META)

Toplam son 12 aylık karı: 23,200 milyon $

2023'te en iyi performans gösteren teknoloji şirketlerinden biri olan Meta Platforms, Inc. (NASDAQ:META) 2023'te değerini iki katından fazla artırdı. Meta Platforms, Inc. (NASDAQ:META) değerinin üçte ikisini kaybettiği 2022'den sonra, son zamanlarda büyük bir şekilde geri döndü.

 

6. Tencent Holdings

Toplam son 12 aylık karı: 26,406 milyon $

Çin'in en kârlı teknoloji şirketi olan Tencent Holdings aynı zamanda dünyanın en büyük oyun şirketleri arasında yer alıyor.

 

5. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE:TSM)

Toplam son 12 aylık karı: 33,138 milyon $

Dünyanın en büyük yarı iletken şirketlerinden biri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE:TSM), en kârlı teknoloji şirketleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Teknoloji şirketlerinin borsa genelinden daha iyi performans gösterme eğilimini sürdürerek 2023'te yaklaşık %40 değer kazandı.

 

4. Samsung Elektronik

Toplam son 12 aylık karı: 42,502 milyon $

ABD dışındaki en kârlı teknoloji şirketi olan Samsung Electronics, akıllı telefon, televizyon ve ev aletleri üretimi de dâhil olmak üzere çeşitli teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. CNBC'ye göre, Samsung aynı zamanda ikinci en büyük çip üreticisi oldu ve ABD'de üretim patlaması bekliyor.

 

3. Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOG)

Toplam son 12 aylık karı: 59,972 milyon $

Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) OpenAI'yi satın aldıktan sonra Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOG) ChatGPT'ye karşı koymak için Bard'ı piyasaya sürdü. Ancak Alphabet Inc'in (NASDAQ:GOOG) çalışanların işe dönmesi konusundaki son ısrarı, şirketin üst düzey çalışanlarını büyük teknoloji rakiplerine kaptırmasına neden olabilir.

 

2. Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT)

Toplam son 12 aylık karı: 67,449 milyon $

Dünyanın en kârlı ikinci şirketi Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT), ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'yi 10 milyar dolara satın alarak yapay zeka sektöründe genişleme konusundaki ciddi olduğunun sinyalini verdi. Uzmanlara göre, yapay zeka Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) için büyük bir büyüme sağlayabilir.

 

1. Apple Inc. (NASDAQ:AAPL)

Toplam son 12 aylık karı: 95,171 milyon $

Dünyanın en kârlı teknoloji şirketi Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) 12 ay içinde 100 milyar dolar kara ulaşmaya çok yakın. Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) agresif teknoloji gelişimini sürdürdü ve kısa süre önce fiyatı 3.500 dolar olan artırılmış gerçeklik cihazını duyurdu. Artırılmış gerçeklik segmentinde birçok büyük başarısızlık yaşanmış olsa da, dünyanın en büyük teknoloji şirketinin bu trendi kırıp kıramayacağını zaman gösterecek.
 

İlgili Haberler