Dรผnyanฤฑn รถnde gelen teknoloji ลirketlerinden Apple, mobil cihazlarda รงฤฑฤฤฑr aรงan cep telefonu markasฤฑ “iPhone”un piyasaya giriลinin 10’uncu yฤฑlฤฑnฤฑ kutlarken, bu telefonlarฤฑn satฤฑลฤฑndan sadece geรงen yฤฑl 136,7 milyar dolar gelir elde etti.
AA muhabirinin, Apple ลirket raporlarฤฑndan derlediฤi bilgilere gรถre, firmanฤฑn kurucusu Steve Jobs, iPhone’u bundan 10 yฤฑl รถnce San Francisco’da tanฤฑttฤฑ.
Jobs’un “devrimci cep telefonu ve mรผkemmel bir internet iletiลim cihazฤฑ” olarak tanฤฑmladฤฑฤฤฑ iPhone kฤฑsa bir sรผrede dรผnyada bรผyรผk yankฤฑ uyandฤฑrdฤฑ ve ilgi gรถrdรผ.
Piyasaya ilk รงฤฑkฤฑลฤฑnda 3,5 inรง bรผyรผklรผฤรผnde, 320×480 piksel รงรถzรผnรผrlรผฤรผnde, 128 megabayt RAM’e ve 2 megapiksel kameraya sahip iPhone, IOS 1.0 sรผrรผmรผnรผ kullandฤฑ. Her yฤฑl yeni bir modeli kullanฤฑcฤฑlara sunan ลirket, geรงen yฤฑl eylรผl ayฤฑnda iPhone 7 ve 7 Plus akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑnฤฑ satฤฑลa รงฤฑkardฤฑ. 10 yฤฑllฤฑk sรผreรงte teknolojisinde bรผyรผk ilerleme kaydeden iPhone, 5,5 inรง bรผyรผklรผฤรผne, 1920 x1080 piksel รงรถzรผnรผrlรผฤรผne, IOS 10 sรผrรผmรผne, 3 gigabayt RAM’e ve 12 megapiksel kameraya ulaลtฤฑ.
Apple’ฤฑn uygulamalarฤฑ akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑ bir banka ลubesine veya harekete duyarlฤฑ video oyun cihazฤฑ รถzelliฤine dรถnรผลtรผrรผrken, fotoฤrafรงฤฑlฤฑฤฤฑ da hobi olmaktan รงฤฑkararak gรผnlรผk yaลamฤฑn vazgeรงilmezi haline getirdi.
Haritalardan el fenerine, saatten hesap makinesine, saฤlฤฑk uygulamalarฤฑndan mรผzik ve alฤฑลveriล portalฤฑna kadar birรงok hizmeti de mรผลterilerine sunan iPhone ile artฤฑk gazete ve kitap okumak, TV izlemek gibi aktiviteler, cepte taลฤฑnan kรผรงรผk ekranlardan yapฤฑlฤฑr hale geldi.
ลirketin uygulama maฤazasฤฑ App Store ise iPhone’un piyasaya sรผrรผlmesinden bir yฤฑl sonra 500 uygulamayla hizmete baลlarken, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤi itibarฤฑyla 2,2 milyon uygulamayฤฑ kullanฤฑcฤฑlarla paylaลฤฑr hale geldi. Bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde Apple App Store ve Google Play’dan satฤฑn alฤฑnan ve indirilen uygulamalarฤฑn toplam getirisi, reklamlar hariรง 10,5 milyar dolara ulaลtฤฑ.
APPLE’IN GELฤฐRฤฐ ฤฐPHONE ฤฐLE 10’A KATLANDI
ฤฐnternet reklamcฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn farklฤฑ bir boyut kazanmasฤฑnฤฑ saฤlayan iPhone sayesinde Apple ลirketi de hฤฑzla bรผyรผyerek yรผksek kazanรง elde etti.
2006’da aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak iPod, Mac bilgisayarlardan 19,3 milyar dolar gelir elde eden ลirket, iPhone teknolojisinin de devreye girmesiyle gelirini 10 yฤฑlda 10 kattan fazla artฤฑrdฤฑ.
Buna gรถre geรงen yฤฑl Apple’ฤฑn geliri 215,6 milyar dolara ulaลฤฑrken, bunun yaklaลฤฑk yรผzde 63,5’ine denk gelen 136,7 milyar dolarฤฑ iPhone satฤฑลlarฤฑyla saฤlandฤฑ. ลirketin karฤฑ 2006’da yaklaลฤฑk 2 milyar dolar iken geรงen yฤฑl itibarฤฑyla 46 milyar dolara yรผkseldi.
ลirketin piyasa deฤeri yaklaลฤฑk 750 milyar dolarla Tรผrkiye’nin de iรงinde bulunduฤu 183 รผlkenin yฤฑllฤฑk milli gelirinden yรผksek duruma geldi. Bu deฤer, ABD merkezli รงok uluslu enerji ลirketi Exxon Mobil’in iki katฤฑ, ABD elektrik ลirketi General Electric’in รผรง katฤฑ seviyeyi iลaret ediyor.
ฤฐPHONE 8 GรN SAYIYOR
Geรงen yฤฑl itibarฤฑyla yaklaลฤฑk 212 milyon iPhone satฤฑลฤฑ gerรงekleลtiren ลirketin, eylรผl ayฤฑnda piyasaya รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ planlanan iPhone 8 ile birlikte bu yฤฑl 241 milyon telefon satฤฑลฤฑna ulaลฤฑlmasฤฑ bekleniyor.
iPhone, Apple’ฤฑn iPad, MacBook, Apple Watch gibi diฤer รผrรผnleriyle de uyumlu รงalฤฑลmasฤฑ nedeniyle mรผลteriler tarafฤฑndan tercih ediliyor.
iPhone’ฤฑn satฤฑลa sunduฤu modeller ile piyasaya รงฤฑkฤฑล tarihleri ลรถyle:
1. nesil iPhone: 29 Haziran 2007
iPhone 3G: 10 Haziran 2008
iPhone 3GS: 8 Haziran 2009
iPhone 4: 21 Haziran 2010
iPhone 4S: 11 Ekim 2011
iPhone 5: 21 Eylรผl 2012
iPhone 5C ve 5S: 21 Eylรผl 2013
iPhone 6 ve 6 Plus: 26 Eylรผl 2014
iPhone 6S ve 6S Plus: 9 Eylรผl 2015
iPhone SE: 31 Mart 2016
iPhone 7 ve 7 Plus: 16 Eylรผl 2016
iPhone 8: Eylรผl 2017’de รงฤฑkmasฤฑ bekleniyor.







