Apple'ın Hindistan'daki üretim üssünü protestolar vurdu

Apple'ın Hindistan'daki üretim üssünü protestolar vurdu

Apple'ın Hindistan'daki iPhone fabrikasında protestolar sonrası büyüme sancıları yaşanıyor.

A+A-

Apple'ın Hindistan'ın Sriperumbudur kentindeki büyük iPhone fabrikasının profili, tesisin hızla genişlediğini ve bir dizi sorundan kurtulmasına rağmen hala ele alınması gereken kötü çalışma koşulları olduğunu gösteriyor.
Tamil Nadu eyaletindeki Sriperumbudur devasa bir fabrika ve Apple'ın Çin merkezli üretimden daha dağınık bir yapıya geçme planının bir parçası. Foxconn tarafından işletilen tesis 17.000 işçiye ev sahipliği yapıyor ve yılda yaklaşık 6 milyon iPhone üretiyor ve daha fazlasını yapmak için yeni hedeflerini belirleyecek.

Time tarafından hazırlanan fabrika profili, beş yıl boyunca sahadaki inşaat faaliyetlerini gösteren uydu görüntülerinin incelenmesi de dahil olmak üzere pek çok unsuru kapsıyor. 2021'den bu yana üç yeni bina inşa edildi ve üç bina için daha temel atıldı.

Genişlemenin bir parçası olarak, kötü çalışma koşulları nedeniyle gıda zehirlenmesi ile ilgili sorunlar protestolara ve üretimin kesilmesine yol açtı. Apple, Aralık 2021'de fabrikayı kendine çeki düzen vermesi için "gözetim altına" aldı.

Sorunlar devam ediyor

AppleInsider tarafından görülen yayınlanmamış hükümet belgelerinde, 17 Aralık 2021'de yapılan bir teftişte gıda zehirlenmesinin ötesine geçen sorunlar tespit edildi.

Altı işçiye iPhone parçalarını düzgün bir şekilde elle lehimlemeleri için koruyucu ekipman sağlanmadığı görüldü. Belgeye göre "son derece tehlikeli" bir görev için gerekli olan koruyucu gözlük, kimyasal maddelere dayanıklı eldiven ya da solunum maskesi eksikliği de buna dahildi.

Başka yerlerde, işçilere göz koruması sağlanmamış, 77 adet otomatik makinenin kapılarında "kilitleme" mekanizmaları bulunmamış ve presleme makinelerinde 262 adet eksik koruma örneği tespit edildi.

Ayrıca, aşırı yüksek çalışma saatleri, tuvalet ve pisuarların bakımının yapılmaması ve ücretlerin düzgün bir şekilde kaydedilmemesini içeren iş kanunu ihlalleri de vardı.

Denetim için sahada bulunan 6.126 işçiden 4.500'den fazlasının hiçbiri devletin sağlık ve güvenlik müdürlüğüne yasal olarak kayıtlı olmayan 11 farklı taşeron tarafından istihdam edildiği iddia edildi.

Denetim sonucunda elde edilen bulguların yalnızca eyalet yasalarını değil, aynı zamanda Apple'ın kendi "tedarikçi davranış kurallarını" da ihlal ettiği düşünülüyor.

Hem hükümetin hem de Apple'ın devreye girmesinin ardından Foxconn sorunları gidermek için önlemler aldı. Bir sonraki Mayıs ayında Apple, Foxconn'un tesise yatırım yaptığını ve tesis genelinde "anlamlı iyileştirmeler" gördüğünü söyledi.

Protestoların ardından rapora konuşan işçiler, işçi maaşlarının artırılması ve işçilerin taşeron tarafından sağlanan pansiyonlarda kalma zorunluluğunun kaldırılması gibi olumlu değişikliklere dikkat çekti. Çalışma koşulları ve kantin yemekleri iyileşti, ancak sorunlar devam ediyor.

Bu sorunlar, işçilerin çalışma karşılığında saat başına 0,99 ila 1,22 dolar arasında bir ücret almasını da içeriyor. Elektronik işçileri için eyalet asgari ücretinin iki katına denk gelse de, işçilerin ekonomik merdivende ilerleyemeyeceği endişesi var.

İlgili Haberler