Apple'ın 'korkunç hızlı' dediği teknoloji hayal kırıklığı yarattı

Apple'ın 'korkunç hızlı' dediği teknoloji hayal kırıklığı yarattı

Apple'ın 'Korkunç Hızlı' sloganıyla duyurduğu M3 Pro yongası karşılaştırma testlerine göre M2 Pro'dan sınırlı oranda hızlı ve beklentileri karşılamaktan uzak.

A+A-

Max Tech adlı YouTube kanalının ortak sunucusu Vadim Yuryev tarafından bugün tespit edilen bir Geekbench 6 sonucuna göre, Apple'ın 12 çekirdekli CPU'ya sahip yeni M3 Pro çipi, 12 çekirdekli CPU'ya sahip M2 Pro çipine kıyasla yalnızca marjinal olarak daha hızlı CPU performansı sunuyor. Bu yalnızca tek bir kıyaslama sonucu, bu nedenle doğruluğundan emin olmak için daha fazla sonuca ihtiyaç var.

Apple geçen hafta Pazartesi günü M3, M3 Pro ve M3 Max yongalarına sahip yeni 14 inç ve 16 inç MacBook Pro modellerini duyurdu. Bu kıyaslama sonucu, listelenen "Mac15,6" model tanımlayıcısına göre 14 inçlik modele ait gibi görünüyor.

Sonuçlar M3 Pro'nun tek çekirdek puanının 3,035 ve çok çekirdek puanının 15,173 olduğunu gösteriyor. Bu puanlar doğruysa, M3 Pro tek çekirdek performansı açısından M2 Pro'dan %14'e kadar daha hızlıdır, ancak en zorlu görevler ve iş akışları için çok çekirdek performansı açısından yalnızca %6'ya kadar daha hızlı.

Hem M2 Pro hem de M3 Pro 12 çekirdeğe kadar CPU ile donatıldı, ancak M3 Pro yalnızca altı yüksek performanslı çekirdeğe ve altı verimlilik çekirdeğine sahipken, M2 Pro sekiz yüksek performanslı çekirdeğe ve dört verimlilik çekirdeğine sahip. Dolayısıyla M3 Pro, M2 Pro'daki 5nm'ye kıyasla TSMC'nin 3nm süreci ile üretilmiş olsa da, iki daha az performans çekirdeğine sahip olması nedeniyle çipin elde ettiği performans kazanımları azalıyor. M3 Pro ayrıca M2 Pro'ya kıyasla %25 daha az bellek bant genişliğine ve bir daha az GPU çekirdeğine sahip.

Apple, M3 Pro'nun yüksek performanslı çekirdek sayısını sınırlayarak, M3 Pro ile 12'ye kadar yüksek performanslı çekirdeğe sahip M3 Max arasında daha fazla fark yarattı. Ancak sonuç olarak M3 Pro, M2 Pro'dan yalnızca marjinal olarak daha hızlı.

Bu haftanın başlarında elde edilen Geekbench 6 sonuçları M3 Max'in M2 Max'ten %45'e kadar daha hızlı olduğunu, standart M3 çipinin ise standart M2 çipinden %20'ye kadar daha hızlı olduğunu gösterdi, yani M3 Pro serinin açık ara en az gelişmiş çipi. Elbette M3 Pro, Intel tabanlı bir Mac'ten gelenler için hala önemli bir yükseltme. M3 Pro ayrıca M1 Pro çipten %20'ye kadar daha hızlı ve bu da iyi bir gelişme.

Her zaman olduğu gibi, kıyaslamalar yararlı bir referans noktası sağlıyor ancak gerçek dünya performansı değişebilir.

Yeni MacBook Pro modelleri şimdi sipariş edilebilir ve M3 ve M3 Pro konfigürasyonları müşterilere ulaşmaya başlayacak ve 7 Kasım Salı günü mağazalarda satışa sunulacak. M3 Max konfigürasyonları ise Kasım ayının ilerleyen günlerinde piyasaya sürülecek.

İlgili Haberler