Apple'ın patronunun ortaklarını dolandırma davasında yeni karar

Apple'ın patronunun ortaklarını dolandırma davasında yeni karar

ABD'de mahkeme APple'ın patronu Tim Cook'a şirket hissadarlarının açtığı dolandırıcılık davasına devam kararı verdi

A+A-

Apple, CEO Tim Cook'un Çin satışları hakkındaki bir değerlendirmesine ilişkin davayı sonlandıramadı. ABD'de mahkeme Apple'ın, İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'u Çin'de iPhone'lara olan talebin düştüğünü gizleyerek hissedarları dolandırmakla suçlayan toplu davayı düşürme teklifini reddetti.

ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers'ın verdiği karar, bir İngiliz emeklilik fonu tarafından yönetilen hissedarların Apple'ın piyasa değerinin 74 milyar dolarını silen bir günlük düşüşle ilgili dava açmalarının önünü açmış oldu.

Dava, Apple'ın patronu Cook'un 1 Kasım 2018'de bir analist görüşmesinde Apple'ın Brezilya, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi para birimlerinin zayıfladığı pazarlarda satış baskısıyla karşı karşıya kalırken, "Çin'i bu kategoriye koymazdım" şeklindeki yorumundan kaynaklandı.

Apple birkaç gün sonra tedarikçilerine üretimi azaltmalarını söyledi ve 2 Ocak 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimlerini suçlayarak üç aylık gelir tahminini beklenmedik bir şekilde 9 milyar dolara kadar düşürdü.

Düşürülen gelir tahmini Apple'ın iPhone'un 2007'deki lansmanından bu yana ilk gelir tahmini oldu ve şirketin hisseleri ertesi gün %10 düştü.

Yargıç Rogers, jüri üyelerinin Cook'un Apple'ın Çin'deki satış görünümünü değerlendirdiğini, geçmiş performansını ya da kur değişikliklerinin etkisini değerlendirmediğini makul bir şekilde anlayabileceklerini söyledi. Ancak Yargıç ayrıca Cook'un yorumundan önce Apple'ın Çin ekonomisinin yavaşladığını bildiğini ve talebin düşebileceğini gösteren verilere sahip olduğunu söyledi ve "Makul bir jüri, bu risklerin açıklanmamasının davacının zararına neden olduğunu tespit edebilir" diye yazdı.

Apple ve avukatları yorum taleplerine yanıt vermedi

Hissedarların avukatı Shawn Williams dava ile ilgili olarak şunları söyledi: "Karardan memnunuz ve gerçekleri jüriye sunmak için sabırsızlanıyoruz." Davadaki baş davacı olarak İngiltere'de bulunan Norfolk Emeklilik Fonu'nun idare makamı olan Norfolk İlçe Konseyi. 

Apple'ın hisse fiyatı Ocak 2019'dan bu yana yaklaşık beş katına çıkarak şirkete 3 trilyon dolara yakın bir piyasa değeri kazandırdı.

İlgili Haberler