Suudi Arabistan’ฤฑn devlet petrol devi Aramco‘nun CEO’su Amin Nasser, ฤฐran ile yaลanan รงatฤฑลmalarฤฑn kรผresel petrol piyasasฤฑ รผzerinde “yฤฑkฤฑcฤฑ sonuรงlar” doฤurabileceฤi konusunda sert bir uyarฤฑda bulundu.
Salฤฑ gรผnรผ gerรงekleลtirilen kazanรง toplantฤฑsฤฑnda konuลan Nasser, bรถlgedeki askeri hareketliliฤin lojistik kanallarฤฑn รถtesinde; havacฤฑlฤฑk, tarฤฑm ve otomotiv gibi pek รงok sektรถrรผ iรงine alan “ลiddetli bir zincirleme reaksiyona” yol aรงtฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti.
Nasser, mevcut durumu bรถlgenin petrol ve doฤalgaz endรผstrisinin bugรผne kadar karลฤฑlaลtฤฑฤฤฑ “aรงฤฑk ara en bรผyรผk kriz” olarak nitelendirdi.
Geรงtiฤimiz hafta Aramcoโnun Ras Tanura rafinerisinin hedef alฤฑnmasฤฑyla tฤฑrmanan gerilim, arz gรผvenliฤine dair endiลeleri zirveye taลฤฑdฤฑ. Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’ndaki sevkiyatฤฑn durma noktasฤฑna gelmesi ihtimali fiyatlarda volatiliteyi artฤฑrฤฑrken, piyasalar ABD kanadฤฑndan gelen aรงฤฑklamalarฤฑ yakฤฑndan takip ediyor.

ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn, petrol akฤฑลฤฑnฤฑn engellenmesi durumunda ฤฐran’a รงok daha sert bir karลฤฑlฤฑk verileceฤine dair ifadeleri sonrasฤฑ fiyatlarda kฤฑsmi bir dengelenme gรถrรผlse de, jeopolitik risk primi yรผksek kalmaya devam ediyor.
Petrol piyasasฤฑ ve kรผresel arz gรผvenliฤi risk altฤฑnda
Kรผresel enerji arzฤฑnฤฑn sรผrdรผrรผlebilirliฤi aรงฤฑsฤฑndan Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’nฤฑn kritik รถnemine deฤinen Amin Nasser, dรผnya genelindeki atฤฑl kapasitenin bรผyรผk รถlรงรผde bu bรถlgede yoฤunlaลtฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Beล yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesinde seyreden kรผresel stoklarฤฑn, devam eden รงatฤฑลmalar nedeniyle รงok daha hฤฑzlฤฑ bir ลekilde eriyebileceฤine dikkat รงeken CEO, sevkiyatฤฑn gรผvenli bir ลekilde yeniden baลlamasฤฑnฤฑn hayati olduฤunu belirtti. ฤฐran Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ ise bรถlgedeki gรผvensiz ortamฤฑn sรผrdรผฤรผ sรผrece Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’ndan geรงen tankerlerin “รงok dikkatli olmasฤฑ gerektiฤini” ifade ederek riskin sรผrdรผฤรผne iลaret etti.

Aramcoโnun 2025 yฤฑlฤฑ mali sonuรงlarฤฑ, piyasadaki bu dalgalanmaya raฤmen analist beklentilerinin รผzerinde gerรงekleลti. ลirket, petrol fiyatlarฤฑndaki volatiliteye raฤmen 104,7 milyar dolar tutarฤฑnda dรผzeltilmiล net gelir aรงฤฑkladฤฑ.
Dรถrdรผncรผ รงeyrek kรขrฤฑ ise 25,1 milyar dolar ile piyasa konsensรผsรผ olan 24,8 milyar dolarฤฑn รผzerine รงฤฑktฤฑ. ลirketin serbest nakit akฤฑลฤฑ yฤฑl genelinde 85,4 milyar dolara ulaลฤฑrken, Suudi devleti iรงin kritik bir gelir kaynaฤฤฑ olan temettรผ รถdemeleri de artarak devam etti.
ลirket, 2026’nฤฑn ilk รงeyreฤinde รถdenmek รผzere dรถrdรผncรผ รงeyrek baz temettรผsรผnรผ %3,5 artฤฑลla 21,89 milyar dolar olarak beyan etti.
Mali disiplin ve operasyonel verimlilik sayesinde operasyonel nakit akฤฑลฤฑnฤฑ 136,2 bilyar dolara taลฤฑyan ลirket, 18 aylฤฑk bir sรผreรงte 3 milyar dolara kadar hisse geri alฤฑmฤฑ yapacaฤฤฑnฤฑ da duyurdu.

2025 yฤฑlฤฑnda varil baลฤฑna ortalama 69,2 dolar seviyesine gerileyen ham petrol fiyatlarฤฑ, bรถlgedeki savaลฤฑn ลiddetlenmesiyle birlikte son gรผnlerde 120 dolar sฤฑnฤฑrฤฑna kadar dayandฤฑ. Bu durum, enerji maliyetleri รผzerinden kรผresel enflasyon baskฤฑsฤฑnฤฑ yeniden tetikleme potansiyeli taลฤฑyor.







