Artan fiyatlar seyahat harcamalarını kısmaya yetmedi

Artan fiyatlar seyahat harcamalarını kısmaya yetmedi

Pandemi sonrası yaşanan seyahat patlaması ve beraberinde gelen yüksek bilet fiyatları, ekonomik belirsizlik ve azalan hane halkı tasarruflarına rağmen önümüzdeki yıl da yavaşlama belirtisi göstermiyor.

A+A-

Havayolu şirketleri, oteller ve analistler seyahatin geçmiş yıllarda olduğu gibi vatandaşlar için yine en önemli öncelik olmaya devam ettiğini söylüyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne göre, uluslararası seyahatler bu yıl pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık %90'ına ulaştı. Yükselen sıcaklıklara rağmen Güney Avrupa'ya daha serin iklimlerden gelen ziyaretçilerin öncülük ettiği toparlanma, denizaşırı ülkelere uçan Amerikalı turistleri de kapsadı.

Strateji danışmanlık şirketi L.E.K. Consulting'in kıdemli ortağı Dan McKone, "Pandeminin ardından, bazı insanlar önceliklerini yeniden belirledi ve seyahat için harcama yapmaya odaklandı" dedi.

Seyahat teknolojisi firması Amadeus'a göre bu istek önümüzdeki yıl daha da güçlenebilir; firmanın son anketine katılanların %47'si uluslararası seyahatin 2023 ve 2024 için yüksek öncelikli bir isteğe bağlı harcama kategorisi olduğunu söylerken, bu oran bir önceki yıl %42 idi. Amadeus, İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Singapur'dan gezginleri örnekledi..

Bu eğilimler seyahat şirketlerinin üç aylık kazançlarını artırdı ve Royal Caribbean gibi kruvaziyer operatörleri son haftalarda rekor sonuçlar bildirdi. Seyahat operatörleri Booking Holdings ve Airbnb gelirlerinin sırasıyla %27 ve %18 arttığını açıklarken, havayolu şirketi Delta (DAL.N) ve otel devi Marriott International gelecekteki talebin güçlü olacağını tahmin ediyor.

Alman havayolu şirketi Lufthansa LHAG.DE, yılın geri kalanı için rezervasyonların şu anda pandemi öncesi seviyenin %90'ını aştığını ve yaz sezonunun Ekim ayına kadar uzandığını söyledi. United Airlines bu sonbaharda Manila, Hong Kong, Taipei ve Tokyo'ya gerçekleştireceği yeni uçuşlarla Pasifik kapsama alanını genişletiyor.

Moody's yatırımcı servisi Salı günü yaptığı açıklamada, genel olarak küresel yolcu talebinin 2023 yılında yıllık %22, 2024 yılında ise %6 artacağının tahmin edildiğini belirtti. Pandemiden bu yana bazı durumlarda çift haneli oranlarda artan bilet fiyatlarının düşmesi pek olası görünmüyor.

Ekonomik havayolu şirketi Wizz Air'in CEO'su Jozsef Varadi Reuters'a verdiği demeçte, "Herkes talebe karşı fiyatlandırma yapıyor ve bu temel ekonomik denklem" dedi ve ekledi: "Yüksek girdi maliyetli bir ortamdayız. Bu da fiyatlandırma üzerinde baskı yaratıyor."

Online seyahat acentesi Hopper'ın baş ekonomisti Hayley Berg, Avrupa ve Asya'ya seyahat edenlerin bu sonbaharda önemli bir fiyat rahatlaması görmesinin beklenmediğini söyledi. Berg, uzun mesafeli uluslararası rotalarda uçak biletlerinin, arz pandemi öncesi seviyeleri aşana, talep normalleşene ve jet yakıtı fiyatları daha da düşene kadar yüksek kalmasını bekliyor.

Booking Holdings CEO'su Glenn Fogel Reuters'a verdiği demeçte, "Yılın başlarında 'Bakın, yapmak istediğimiz o uluslararası seyahati yapacağım' dediler ve bu da Avrupa'da Amerikalılarla dolu çok sayıda yer yarattı" dedi.

ABD Ulusal Seyahat ve Turizm Ofisi'ne göre, Mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen uluslararası seyahatler bir önceki yıla göre %26 artarak 5,37 milyon ziyaretçiye ulaştı, ancak yine de Mayıs 2019'da bildirilen pandemi öncesi ziyaretçi hacimlerinden yaklaşık %20 daha düşük.

Seyahat rezervasyon uygulaması Hopper'a göre, ortalama yurt içi uçak bileti şu anda gidiş-dönüş 246 dolar ve 2022 yılına göre %8 düşüş gösterdi.

Yöneticiler, ABD'deki otel odalarının arz eksikliği nedeniyle daha pahalı hale gelebileceğini, ancak talebin yumuşamasının bu etkiyi hafifletebileceğini söyledi.

Marriott CFO'su Kathleen Oberg, "Büyümenin, daha normal mevsimsel modellere dönüş gördüğümüz ABD ve Kanada'ya kıyasla uluslararası alanda daha yüksek kalması bekleniyor" dedi.

British Airways'in sahibi IAG gibi bazı havayolu grupları, talebin sürdürülüp sürdürülemeyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Analistler, azalan tüketici tasarruflarının, enflasyonun düşmemesi halinde harcamalarda bir gerilemeye neden olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler