Avrupa seyahat hisseleri yatırımcıların yakın takibinde

Avrupa seyahat hisseleri yatırımcıların yakın takibinde

Yatırımcılar, Avrupa seyahat hisseleri için hala yüksek potansiyel görüyor.

A+A-

Avrupa seyahat hisseleri, kazanç sezonunun başlaması ve Temmuz ayındaki aşırı hava koşullarının etkisiyle bir miktar kâr alımıyla karşılaştı, ancak birçok yatırımcı nispeten cazip değerlemelerin ve güçlü talebin sektörü desteklemeye devam edeceğine inanıyor.

Avrupa seyahat ve eğlence hisseleri endeksi geçen yıl %33 artarak lüks ve savunma gibi piyasa favorilerini bile geride bıraktı ve genel piyasanın yüzde 23 puan önünde yarıştı.

Endeks Mayıs ayındaki zirvesinden bir miktar gerilemiş olsa da, yaz tatili öncesinde COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte uçak biletleri ve otel fiyatları gibi kalemlerde yaşanan keskin fiyat artışları sayesinde bu yılın en iyi performans gösteren endekslerinden biri olmaya devam ediyor.

Paris'teki Ofi Invest'te fon yöneticisi olan Corinne Martin, "Birçok insan için pandemi artık sona erdi ve şimdi evden uzaklara seyahat etme zamanı" dedi.

Havayolları, kruvaziyer operatörleri ve otel sahiplerinin yanı sıra uçak ve motor üreticileri de bu durumdan en çok yararlananlar oldu. Uzun mesafeli uçuşlardaki toparlanma Rolls-Royce'un tüm yıl tahminlerini yükseltmesine yardımcı oldu ve Çarşamba günü hisselerini %20'nin üzerinde artırdı.

Dünya Turizm Örgütü'nün verilerine göre, kısıtlamaların olmadığı ülke sayısı bir yılda üç kat artarak 180'in üzerine çıktı ve uluslararası turist varışları akademik dönem öncesi seviyelere yaklaşıyor. Avrupa en fazla ilerleme kaydeden bölgeler arasında yer alıyor.

Çin'in 2022'de sağlık kısıtlamalarının sona ereceğini açıkladığı nokta, seyahat hisselerine atlamak için muhtemelen en iyi andı. STOXX seyahat endeksi yılın ilk çeyreğinde %20 değer kazanarak, COVID aşılarının 2020'nin son çeyreğinde piyasaya sürülmesinden bu yana en fazla %29 artış gösterdi.

Piyasalar artan makro belirsizlikle karşı karşıya kalsa ve Avrupa aşırı hava koşullarıyla boğuşsa bile, tüccarlar önlerinde daha fazla fırsat görüyor.

Ofi'den Martin, Çinli gezginlerin karşılaştığı pasaport teslimindeki gecikmeler ve pahalı ücretler gibi olumsuzlukların giderek azalacağını söyledi. Paris Olimpiyatları ve gelecek yıl Almanya'da düzenlenecek UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası da büyümeyi destekleyecek.

Martin, "Küresel endüstri görünümü 2024 için iyi görünüyor, ancak muhtemelen iyi sürprizler için daha az yer var" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş seyahatlerinin hala yetişecek yeri var ancak ekonomik yavaşlamaya karşı da oldukça hassaslar."

Goldman Sachs bu yıl konsensüs kazanç tahminlerinde önemli yükseltmeler bekliyor. 2024 yılı için ise tartışmanın mevcut trendlerin dayanıklılığına kaydığını ve Birleşik Krallık'ta artan işsizliğin eğlence talebindeki büyümeyi yavaşlatacağını düşünüyor.

Yolcu sayısına göre Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi olan Ryanair, geçen hafta rekor kar açıkladı ve tarife büyümesinin yumuşayabileceği konusunda uyarıda bulunmasına rağmen yazın geri kalanında talebin güçlü göründüğünü söyledi. Güney Avrupa'daki sıcak hava dalgası nedeniyle rezervasyon alışkanlıklarında bir değişiklik belirtisi görülmedi.

BofA analistleri Ryanair'in ücret görünümünün muhafazakâr olduğunu söyledi. Hisse senedinin 2024 kazançlarının 11 katı ile haksız bir iskonto sergilediğini ve büyümeyi fiyatlamadığını belirterek alıcı olmaya devam ediyorlar.

Yatırımcılar, hayat pahalılığı krizinin tüketicileri diğer ihtiyari kalemlerde harcamalarını kısmaya zorlamasına rağmen, tüketicilerin seyahat için para harcamaya devam ettiğine dair işaretlerin cazibesine kapıldı.

Cenevre'deki Prime Partners'ta fon yöneticisi olan Jerome Schupp, "Artık tatil bütçesi ailelerin ayarladığı bir değişken değil" dedi.

Schupp, müşterilerin kredi kartlarını yurtdışında kullanmaları üzerine bahis oynayarak Visa'ya yatırım yaptı. Ayrıca, Air France gibi taşıyıcılardan gelen nakit çağrılarının mali durumlarını istikrara kavuşturmasının ardından, zengin getirilerin cazibesine kapılarak havayollarına maruz kalmak için tahvil piyasalarına yöneldi.

Amundi küçük ve orta ölçekli fon yöneticisi Cristina Matti, portföylerinin hala otelcilere havayollarından daha fazla maruz kaldığını söyledi ve hava durumuyla ilgili mevcut haber akışının büyük iptallere yol açması durumunda şaşıracağını ekledi.

Lemanik'te fon yöneticisi olan Andrea Scauri, havayolu şirketlerinin değişken yakıt fiyatları ve personelin endüstriyel eylemleriyle karşı karşıya olduğunu, bu nedenle seyahat acentesi Lastminute (09B.F) gibi toparlanma eğilimli hisse senetlerine oynamayı tercih ettiğini söyledi.

Scauri ayrıca "İki yıllık COVID ve evde akıllı çalışma döneminden sonra insanlar daha fazla tatil yapmak istediklerini fark ettiler. Bunun güçlü bir eğilim olduğu oldukça açık görünüyor" dedi.

Refinitiv Datastream'e göre Avrupa'da seyahat ve eğlence gelirleri bu yıl %63, 2024'te ise %23 artacak. Her iki oran da pazarın geneli için beklenen oranların üzerinde.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler