Asgari ücret Ocak ayında eridi

Asgari ücret Ocak ayında eridi

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre, açlık sınırı 1. 447.20 TL

A+A-

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Araştırmasına göre Ocak'ta Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında artış gösterdi.

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.447,20 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.714,00 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.781,84 TL olarak hesaplandı.

Açıklamada şöyle denildi:
"2016 yılında geçerli olacak asgari ücretin net 1.300 TL’ye yükselmesi, işçi ücretleri ile memur maaşlarına ve emeklilerine yeni yılın ilk ayında yapılan artışlar, emeklilerin maaşlarına getirilen iyileşmeler, bir bütün olarak çalışanların önemli bir bölümünün gelirlerine olumlu yansıdı. Ancak ücret gelirlerindeki artış, başta elektrik olmak üzere temel mal ve hizmetlere yapılan zamlar, vergi ve harçlardaki artışla daha ilk aydan erimeye başladı.

Özellikle çalışanların aile bütçesinde ağırlıklı paya sahip gıda harcamasının, başta ekmek zammı ve elverişsiz hava şartlarına bağlı olarak artan yaş ve sebze-meyve fiyatları nedeniyle yükselmesi, geçim şartlarına olumsuz yansıdı.
TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı sadece bu ay 62 TL artarken, son bir yıldaki artış 190 TL olarak hesaplandı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise son bir yılda 620 TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın neredeyse üçte birini oluşturan
202 TL’si ise bu ay gerçekleşti.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2016 Ocak ayı itibariyle şöyle oldu:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 4,47 olarak hesaplandı. Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,15 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,36 olarak hesaplandı. Ocak ayında meydana gelen yüksek oranlı artışın gerisinde
özellikle ekmek ile kış mevsimi ve soğukların artmasıyla sebze fiyatında görülen artış bulunmaktadır. "  

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.