Aşırı sıcaklar sonrası turizmde Akdeniz bölgesi gözden düşüyor

Aşırı sıcaklar sonrası turizmde Akdeniz bölgesi gözden düşüyor

Avrupa'nın bunaltıcı yazı turistleri daha serin iklimlere yöneltebilir.

A+A-

Turizm kuruluşları ve uzmanlar, Güney Avrupa'da yükselen yaz sıcaklıklarının turist alışkanlıklarında kalıcı bir değişime yol açabileceğini, daha fazla gezginin aşırı sıcaklardan kaçınmak için daha serin yerleri tercih edebileceğini ya da tatillerini ilkbahar veya sonbaharda yapabileceğini öngörüyor.

Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) verilerine göre Haziran-Kasım ayları arasında Akdeniz bölgesine seyahat etmeyi planlayanların sayısı, kavurucu havaların kuraklık ve orman yangınlarına yol açtığı geçen yıla kıyasla şimdiden %10 azalmış durumda.

Bu arada Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda ve Bulgaristan gibi destinasyonlara olan ilgi de arttı.

ETC Başkanı Miguel Sanz, "Gelecekte öngörülemeyen hava koşullarının Avrupa'daki yolcuların tercihleri üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Ticaret kuruluşu tarafından hazırlanan bir rapora göre, seyahat edenlerin %7,6'sı artık aşırı hava olaylarını Haziran ve Kasım ayları arasındaki seyahatler için önemli bir endişe kaynağı olarak görüyor.

Bu kişiler arasında, Roma'nın kuzeyinde bir köy olan Vasanello'daki favori tatil yerlerinden Norveç'e, bu ay sıcaklıkların yaklaşık 35C'ye ulaşması nedeniyle planlanandan bir hafta önce dönen Anita Elshoy ve kocası da bulunuyor.

Elshoy sıcağa bağlı semptomları hakkında "(Başımda) çok fazla ağrı var, bacaklarım ve (parmaklarım) şişti ve giderek daha fazla başım dönmeye başladı. Orada iki hafta kalmamız gerekiyordu ama sıcak yüzünden (kalamadık)." dedi.

Henüz iptal yok

Turistlerin yıllarca süren pandemi kısıtlamalarını geride bırakmasıyla bu yaz seyahat talebi yeniden yükselişe geçti ve seyahat şirketleri sıcakların henüz çok fazla iptale neden olmadığını söylüyor.

İngiliz seyahat acenteleri grubu ABTA'dan Sean Tipton, özellikle Britanyalıların, karantina sonrası plaj kaçamakları için can atmaya devam etmeleri nedeniyle, aylar öncesinden daha az yurt içi tatili ve daha fazla Akdeniz tatili rezervasyonu yaptıklarını söyledi.

Ancak bu denge, sıcak hava dalgalarının daha zorlu hale gelmesiyle değişebilir. Bilim insanları, fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkan CO2 emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin hava olaylarını daha sık, şiddetli ve ölümcül hale getireceği konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyor.

Meteoroloji uzmanları, önümüzdeki hafta sıcaklıkların Avrupa'nın Ağustos 2021'de Sicilya'da kırılan 48,8 santigrat derecelik (119,84 Fahrenheit) mevcut rekorunu geçebileceğini tahmin ederek, geçen yılki sıcak ölümlerinin tekrarlanması korkusunu artırıyor.

Geçtiğimiz haftalarda İtalyan sahillerinden havayoluyla ya da Atina'nın Akropolis'inden ambulanslarla uzaklaştırılan turistlerin hikayeleri Avrupa medyasını doldurdu.

Sanz, "Son araştırmalarımız, en yoğun ay olan Ağustos'ta seyahat etmek isteyenlerin sayısında bir düşüş olduğunu ve daha fazla Avrupalının sonbahar seyahatlerini düşündüğünü gösteriyor" dedi.

Roma'daki turistler Reuters'e yaptıkları açıklamada, yeterli su içmek, serin kalmak ve dinlenmek için klimalı yerler bulmakta zorlandıkları için Temmuz ayında tekrar oraya seyahat rezervasyonu yaptırmayı iki kez düşüneceklerini söylediler.

"Daha soğuk olduğu zaman gelirdim. Sadece Haziran, Nisan gibi" diyen Dalphna Niebuhr, bu hafta eşiyle birlikte Roma'da tatil yapan Amerikalı bir turist ve sıcağın ziyaretini "berbat" hale getirdiğini söyledi.

Bu, yoğun yaz trafiğiyle büyüyen İtalya ekonomisi için kötü bir haber.

İtalya Çevre Bakanlığı bu yıl yayınladığı bir raporda yabancı turistlerin gelecekte daha çok ilkbahar ve sonbaharda seyahat edecekleri ve daha serin yerleri tercih edecekleri uyarısında bulundu.

Raporda, "İtalyan turistlerin bir kısmı daha az sıcak ülkeleri tercih edecek ve uluslararası turizm akışına katkıda bulunacağı için denge negatif olacaktır" denildi.

Bazıları değişikliğin trafikte bir azalma değil, sadece bir kayma olacağını umuyor.

Ocak ve Mart ayları arasında uluslararası havayolu girişlerinin bir önceki yıla göre %87,5 arttığı Yunanistan'da, yaz aylarında yaşanan aşırı kalabalık, Mikonos adası gibi turistlerin uğrak yerlerini sıkıntıya soktu.

Yunanistan Çevre Bakanlığı'na göre kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında artan seyahatler bu sorunu hafifletebilir ve olası bir yaz yavaşlamasını telafi edebilir.

Yunan yetkililer turistleri korumak için Cuma günü günün en sıcak saatlerinde Atina'nın antik Akropolis'ini kapattı.

Ulusal turizm birliği Exceltur'un raporuna göre, İspanya'da, ülkenin kuzeyindeki kıyı destinasyonlarında ve yaz sıcaklıklarının daha serin olma eğiliminde olduğu İspanyol turistik adalarında yüksek tatil talebi bekleniyor.

Bilbao'yu ziyaret eden İspanyol Daniel Otero ve Rebeca Vazquez, tatillerini gelecek yıl daha serin ve rahat olan Haziran ayına kaydırabileceklerini söyledi.

Elshoy için Güney Avrupa'daki yazlar geçmişte kalmış olabilir. Bunun yerine kendi ülkesi Norveç'te tatil yapmayı düşüneceğini söyledi ve ekledi: "Tekrar başımın ağrıdığı ve sersemlediğim bir tatil yapmak istemiyorum."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler