Asya borsaları, Çin'in harcama planı ile yükseldi

Asya borsaları, Çin'in harcama planı ile yükseldi

Asya borsaları Çin'in harcama planlarıyla yükseldi, Avustralya'da enflasyon faiz tahminlerini yükseltti

A+A-

Çin'in bir trilyon yuanlık (137 milyar dolar) tahvil ihracını onaylamasının ardından Asya borsaları Çarşamba günü yükseldi. Avustralya'da ise beklenenden daha yüksek çıkan enflasyon faiz tahminlerini yükseltti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,9, Hang Seng %2, Japonya'nın Nikkei endeksi %1,1 yükseldi.

Çin'in en üst meclisi 1 trilyon yuanlık (137 milyar dolar) tahvil ihracını onaylarken, devlet medyası fonların afet bölgelerinin yeniden inşası ve altyapının iyileştirilmesi için harcanacağını bildirdi.

Ayrıca, devlete ait yatırım şirketi Central Huijin'in geçmişte güçlü rallilere yol açmış olan borsa yatırım fonlarını satın aldığını açıklaması da havaya yardımcı oldu.

Asya'da en çok yükselen Avustralya doları oldu

Döviz piyasalarında Euro, Euro bölgesi bileşik PMI'ın daralma bölgesinin derinliklerine inerek son üç yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından %0,7 düşerek iki haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Yatırımcılar Avrupa faiz indirimi beklentilerini biraz öne çekti ve euro kayıplarını 1,0594$'da tuttu.

Yen 149,85 seviyesinde sabitlendi ve Avustralya doları %0,6 artışla iki haftanın en yüksek seviyesi olan 0,64$'a yükselerek en çok kazanan para birimi oldu.

Avustralya'da faiz artırımı olasılığı arttı

Avustralya'da yıllık enflasyon hızı üçüncü çeyrekte yavaşladı, ancak %5,4 ile %5,3 olan tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Veri öncesinde %35 olan gelecek ay faiz artırımı olasılığı %60'a yükseldi.

Altın ve petrol fiyatları düştü

Petrol, Avrupa'dan gelen zayıf ekonomik veriler sayesinde Salı günü emtia ticaretinde düştü ve Çarşamba günü de kayıplarını sürdürdü. Brent ham petrol vadeli işlemleri, Orta Doğu'daki çatışmaların ardından elde edilen kazançları geri vererek varil başına 88,13 $ seviyesinde sabit kaldı.

Bitcoin'de yükseliş devam ediyor

Spot altın geçen hafta ons başına 1.997 dolara ulaştıktan sonra 1.973 dolardan işlem gördü. Bu arada Bitcoin, FTX borsasının çöküşü de dahil olmak üzere çok sayıda skandalın ardından gelen ve "kış" olarak adlandırılan uzun kış uykusundan uyanmış görünüyor.

BlackRock ve diğerlerinin borsa yatırım fonu başvurularının başarılı olacağı ve sermayeyi varlık sınıfına çekeceği yönündeki spekülasyonlar sayesinde bu hafta %15 artış gösterdi. Bitcoin en son 34,340$'a alıcı buldu.

İlgili Haberler