Asya borsaları son bir ayın en düşük seviyesini gördü

Asya borsaları son bir ayın en düşük seviyesini gördü

ABD TÜFE'si heyecan vermeyince Asya hisse senetleri bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

Asya hisse senetleri Cuma günü bir ayın en düşük seviyesine inerken, dolar ABD enflasyonunun düşük seviyede sürpriz yapmadan sabit kalmasının ardından bir aylık kazancına yöneldi.

30 yıllık Hazine ihalesinde talebin düşük olması ve ABD bütçe açığındaki patlama da tahvillere baskı yaptı ve yüksek getirileri, özellikle Japonya'daki getiri kontrolüyle sabitlenen yen karşısında doların yükselmesini sağladı.

Yen erken işlemlerde dolar başına 144,89 ile altı haftanın en düşük seviyesini gördü, ancak Japonya'daki resmi tatil nedeniyle hacimler azaldı. Hisse senedi piyasaları kapalıydı ve Asya seansında Hazine tahvilleri işlem görmedi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri yatay seyrederken Avrupa vadeli işlemleri %0,5 düştü. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi, Hong Kong ve Çin'deki hisse senetlerinin en büyük sürükleyici olmasıyla %0,7 düştü. Haftalık bazda %1,6 düşüş gösterdi.

ABD'de manşet TÜFE geçen ay %0,2 ile bir önceki ayla aynı seviyede gerçekleşirken, temel mal enflasyonunun yavaşlaması ve sadece kiraların inatçı bir şekilde sabit kalmasıyla birlikte detaylar cesaret verici oldu.

Ancak birkaç saat sonra San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Yahoo Finance'e verdiği demeçte, bunun memnuniyet verici olduğunu ancak politika yapıcılar için "daha yapılacak çok iş" olduğunu söyledi.

Sydney'deki yatırım bankası Barrenjoey'in baş faiz stratejisti Andrew Lilley, "Bence piyasa, enflasyon verisiyle birlikte Fed konuşmacılarının daha fazla artırım yapmamız gerekmeyeceğini ve bir sonraki hamlenin bir kesinti olduğunu söyleyeceklerini umuyordu" dedi.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvilleri başlangıçta enflasyon manşetleriyle yükseldi, ancak New York'ta işlemlerin kapanışında getiriler yedi baz puan artarak %4,11 oldu. İki yıllık getiriler iki baz puan artışla %4,82'ye yükseldi.

Otuz yıllık tahvil faizleri, 23 milyar dolarlık ihalenin piyasanın bir baz puan üzerinde gerçekleşmesinin ardından altı baz puan artarak %4,24'e yükseldi. Piyasa yapıcılara satışın %12,5'i kaldı.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe'un milletvekillerine enflasyon için en kötünün geride kaldığını ve politikanın artık "kalibrasyon aşamasına" girdiğini söylemesine rağmen Avustralya devlet tahvilleri Cuma günü Asya'da baskı altında kaldı.

Sidney'deki Daiwa Capital Markets sabit gelir satışları icra direktörü Nozomu Ogawa, "ABD ve Avustralya enflasyonlarını bastırmak için işlerini büyük ölçüde yaptı" dedi.

Ogawa "Piyasa mevcut seviyelerden yükselişe geçmeli" diyor ve %4'ün üzerindeki getirilerin Japon yatırımcılar için cazip olduğunu belirtiyor.

Döviz piyasalarında, enflasyon verilerinin ardından dalgalı bir seyir izleyen dolar haftalık kazancına devam etti.

Euro haftalık bazda marjinal bir düşüşle 1,0988$'a geriledi. Japonya Merkez Bankası'nın 10 yıllık tahvil faizlerine getirdiği gevşeme sınırının tüccarlar tarafından daha kısa vadeli faizlerin düşük kalması için alım zamanı olarak değerlendirilmesiyle yen haftalık %2'lik bir kayba yöneldi.

Sidney'deki varlık yöneticisi JB Were'in baş yatırım yetkilisi Sally Auld, "Faizlere bir sınır koyacaksanız, kendinizi daha düşük bir para birimine maruz bırakırsınız" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hikayenin bir kısmı da ABD dolarıyla ilgili. Kısa vadeli getiriler yüksek. Ekonomi insanların düşündüğünden daha iyi gitmeye devam ediyor... Emin olabileceğimiz tek şey yakın zamanda faiz indirimi görmeyeceğimiz."

Hisse senetlerinde, Çinli emlak şirketleri, ilk yarıda 7,6 milyar $ net zarar tahmin ettikten sonra rekor düşük seviyeye gerileyen dev geliştirici Country Garden üzerinde yeni bir darbe aldı. Daha geniş Hang Seng %0,6 düştü.

Emtia piyasalarında, dünyadaki sıvılaştırılmış doğal gazın %10'unu tedarik eden Avustralya sahalarındaki bir işçi anlaşmazlığının üretimi sekteye uğratabileceği beklentisiyle Avrupa gaz fiyatları dalgalandı.

Avustralya'nın çalışma düzenleyicisi Perşembe günü Chevron'da işçilerin grev oylaması yapmasının önünü açtı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı haftayı 86,27$'da sabit bir şekilde tamamladı. İngiltere büyüme rakamları ve ABD tüketici güveni verileri Cuma günü açıklanacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler