ABD enflasyon verisi Fed'in faizi sabit tutacağı beklentisini artırdı dolar sabit kaldı

ABD enflasyon verisi Fed'in faizi sabit tutacağı beklentisini artırdı dolar sabit kaldı

ABD TÜFE verisinin açıklanması sonrası Fed'in faiz artırımına gitme ihtimali düşerken, küresel piyasalarda dolar sabit kaldı.

A+A-

Tüccarların, ABD tüketici fiyatlarının Temmuz ayında ılımlı bir şekilde arttığını gösteren verilerin ardından Fed'in faiz artırım döngüsünün sona erebileceğine dair bahis oynamasıyla dolar Cuma günü sabit kaldı, ancak üst düzey bir Fed yetkilisi erken bir görüşe karşı uyarıda bulundu.

Cuma günü Japonya'nın tatilde olması nedeniyle likidite zayıf olsa da, güçlenen dolar Japon yenini önemli bir destek seviyesini test etme yoluna soktu.

Yen, Asya'nın erken saatlerinde %0,10 düşüşle dolar başına 144,89 seviyesine gerileyerek 30 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. 145 dolar seviyesini de kısa süreliğine aşan yen, yeni bir müdahale olacağı endişelerini artırdı. Yen en son 144,715 seviyesini gördü.

Bank of Singapore döviz stratejisti Moh Siong Sim, "Yen 145'e ulaştığında piyasanın çok daha dikkatli olacağını düşünüyorum" dedi.

Japonya geçen yıl Eylül ayında dolar 145 yenin üzerine çıktığında döviz piyasalarına müdahale etmiş ve Maliye Bakanlığı'nın doları zayıflatmak için yen satın almasıyla parite 140 yen civarına gerilemişti. Yen bu yıl dolar karşısında %9'un üzerinde değer kaybetti.

Yen de euro karşısında 158,98 ile Perşembe günü gördüğü 15 yılın zirvesi olan 159,19'un hemen altında kaldı.

Bu arada sterlin, GSYH verileri öncesinde üç günlük kayıp serisini sonlandırmak için gün içinde %0,06 artışla 1,2682$'da kaldı. Sterlin bu yıl için yaklaşık %5 artış gösterdi.

Geceleyin açıklanan verilere göre ABD tüketici fiyat endeksi geçen ay %0,2 artarak Haziran ayındaki artışla eşleşti ve Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde TÜFE %3,2 yükseldi.

Reuters anketine katılan ekonomistler TÜFE'nin geçen ay %0,2, yıllık bazda ise %3,3 artacağını tahmin ediyordu. Fed %2 enflasyon hedefliyor.

Fed fon vadeli işlem sözleşmeleri yatırımcıları, merkez bankasının 19-20 Eylül'deki politika toplantısında gösterge gecelik faiz oranını mevcut %5,25-%5,50 aralığından artırma ihtimalini %10'dan daha az görüyor. Fed'in ilk faiz indirimi vadeli işlem sözleşmelerinde 2024 yılının Mart ayına kadar fiyatlanıyor.

Monex Europe döviz piyasası analisti Nick Rees, "(TÜFE) raporu, Fed'in bu yıl daha fazla faiz artırımına gitme ihtimalini tabuta bir çivi daha çakmış gibi görünüyor" dedi.

Ilımlı enflasyon, gevşeyen işgücü piyasası ile birlikte ekonomistlerin ABD merkez bankasının ekonomi için "yumuşak bir iniş" yapabileceğine dair inançlarını güçlendirdi.

San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly'nin, Fed'in faizler konusunda yeterince çaba gösterip göstermediğini söylemek için erken olduğunu söylemesi ile Fed yetkilisinin şahin söylemi duyarlılığa yardımcı oldu.

Daly, Yahoo Finance ile yaptığı bir söyleşide, "Faizleri bir kez daha mı artırırız, yoksa daha uzun bir süre sabit mi tutarız, bunlar henüz belli değil" dedi ve ekledi: "Ne olacağını düşündüğümü tahmin etmek için erken olur çünkü şu an ile bir sonraki toplantımız arasında çok fazla bilgi geliyor."

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi, TÜFE raporunun ardından gece boyunca yaşanan dalgalı işlemlerin ardından %0,058 düşüşle 102,58 seviyesine geriledi. Endeks üst üste dördüncü hafta kazanç elde etme yolunda ilerliyordu.

Hazine tahvil getirileri Perşembe günü, 30 yıllık tahvil satışına gelen zayıf talebin ardından yükseldi.

Diğer para birimlerinde, Euro %0,08 artışla 1,0988$ oldu.

Avustralya doları %0,12 artışla 0,6523 dolara yükselirken, kivi %0,19 düşüşle 0,60095 dolara geriledi. Her ikisi de üst üste dördüncü haftalık kaybına yöneldi.

Daha önce Avustralya Merkez Bankası Başkanı, bir miktar daha sıkılaştırma gerekebileceğini söylerken, şu ana kadarki faiz artışının enflasyonu dize getirmek için yeterli olacağını da belirtti.

Milletvekillerinin karşısına çıkan Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe, son verilerin ekonominin yumuşak inişe giden "dar yolda" ilerlemeye devam etmesiyle uyumlu olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 776 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler