Asya borsaları üzerinde faiz baskısı sürüyor

Asya borsaları üzerinde faiz baskısı sürüyor

Asya hisse senetleri 10 ayın en düşük seviyesinden uzaklaştı, faiz endişesi sürüyor.

A+A-

Asya hisseleri son 10 ayın en düşük seviyelerinden uzaklaştı ancak yüksek faiz oranlarına ilişkin endişelerin duyarlılığı azaltması ve doların güçlü seyretmesi nedeniyle son bir yılın en kötü çeyrek performansını sergilemeye devam etti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,59 artış gösterdi ancak Perşembe günü gördüğü 10 ayın en düşük seviyesinden çok uzakta değildi.

Endeks Temmuz-Eylül döneminde %5'lik bir düşüş göstererek geçen yılın aynı dönemindeki %13,6'lık düşüşten bu yana en kötü çeyrek performansını sergilemeye hazırlanıyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi %0,10 düşerken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,21 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,64 artış gösterdi. Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı ve önümüzdeki hafta tatile giriyor.

China Evergrande Group'un kurucusunun şüpheli "yasadışı suçlar" nedeniyle soruşturulduğunu açıklamasının ardından Çin emlak sektörüne odaklanılacak.

Bu arada, veriler ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte oldukça sağlam bir büyüme hızını koruduğunu ve faaliyetin bu çeyrekte hızlandığını gösteriyor, ancak hükümetin kapanması ve otomobil işçilerinin devam eden grevi 2023'ün geri kalanı için görünümü karartıyor.

Validus Risk Management Kuzey Amerika Küresel Sermaye Piyasaları Başkanı Ryan Brandham, Fed'in son basın toplantısında reel GSYH seviyelerini hedeflemediğini, ancak %2'lik enflasyon hedefine ulaşma konusunda bir risk oluşturup oluşturmadığını değerlendirdiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Bu açıdan bakıldığında, mevcut GSYH rakamı önemli bir tehdit olarak görülmemektedir ve aksi takdirde enflasyonist bir ortamda bir miktar rahatlık sağlayabilir."

Yatırımcılar şimdi dikkatlerini enflasyona ilişkin son görünüm için Cuma günü ilerleyen saatlerde ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine çevirecek.

Hazine tahvillerinin getirisinin son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkması hisse senedi piyasasına gölge düşürürken, Federal Rezerv'in geçen haftaki şahin eğilimi de risk duyarlılığı üzerinde baskı yarattı.

Asya saatlerinde, 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 0,8 baz puan düşerek %4,589'a geriledi ve Perşembe günü ulaştığı %4,688'lik son 16 yılın zirvesinden uzaklaştı.

Richmond Federal Rezerv Bankası Başkanı Thomas Barkin Perşembe günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının bu ayın başlarında faiz oranlarını sabit tutma kararının doğru bir hareket olduğunu ve önümüzdeki aylarda daha fazla para politikası değişikliğine ihtiyaç duyulup duyulmayacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Döviz piyasasında dolar endeksi %0,057 düşüşle 106,10 seviyesine geriledi ancak bu hafta başında gördüğü 10 ayın en yüksek seviyesi olan 106,84'e yakın seyretti. Endeks bu ay %2,4 yükseldi ve üst üste ikinci ayını da kazançla kapatmaya hazırlanıyor.

Japon yeni dolar başına 149,33 seviyesindeydi ve Japon yetkililerin müdahalesine yol açabileceği düşünülen 150 seviyesine tehlikeli bir şekilde yakındı.

Cuma günü açıklanan verilere göre, Japonya'nın başkentinde çekirdek enflasyon Eylül ayında yakıt maliyetlerindeki düşüşe bağlı olarak üst üste üçüncü ay yavaşladı ve bu durum kırılgan ekonomik toparlanmayı rahatlatarak maliyet baskısının zirveye ulaşmaya başladığına işaret etti.

Petrol fiyatları, kar alımları ve Rusya ile Suudi Arabistan'ın arzı artıracağı beklentilerinin Altın Hafta tatilindeki Çin'den gelen olumlu talep tahminlerine ağır basmasıyla, son dönemdeki yükselişin ardından Cuma günü erken ticarette düştü.

ABD ham petrolü %0,09 artışla varil başına 91,79 $ olurken, Brent %0,22 düşüşle 95,17 $ seviyesindeydi.

Altın fiyatları Şubat ayından bu yana en büyük aylık düşüşüne hazırlandı ve altı ayın en düşük seviyelerinde seyretti. Spot altın çok az değişerek ons başına 1.864,70 dolar oldu.

İlgili Haberler