Asya borsalarını nasıl bir hafta bekliyor?

Asya borsalarını nasıl bir hafta bekliyor?

Finans piyasaları köşe yazarı Jamie McGeever, Asya borsalarını Reuters'a değerlendirdi, bu hafta için beklentilerini paylaştı.

A+A-

Asya piyasaları, Wall Street'in Cuma günü Nasdaq'ın Mayıs ayından bu yana en iyi gününü geçirerek %2'den fazla yükselmesini sağlayan güçlü rallisinin etkisiyle Pazartesi günü haftaya hızlı bir başlangıç yapacak.

Önümüzdeki beş gün boyunca ABD-Çin Başkanlık toplantısı, bir dizi üst düzey ekonomik veri ve birkaç mavi çipli kurumsal kazanç açıklaması ile Çin gözlemcileri için büyük bir hafta.

Bu hafta kıta genelinde öne çıkan diğer ekonomi ve politika konuları arasında Japonya'nın üçüncü çeyrek GSYH'si, Hindistan enflasyonu ve Perşembe günü Filipin merkez bankasının alacağı politika kararı yer alıyor.

Japonya hariç MSCI Asya ve Pasifik hisse senedi endeksinin geçen hafta %0,5 düşerek haftayı yatay kapatan daha geniş MSCI Gelişmekte Olan Piyasa endeksinin altında performans göstermesinin ardından Asya piyasaları için yukarı yönlü potansiyel için kesinlikle yer var.

Goldman Sachs'ın finansal koşullar endekslerine (FCI) göre finansal koşullar da genel olarak gevşiyor. Çin ve toplam gelişmekte olan piyasa endeksleri gibi bazıları geçen hafta son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Goldman'ın FCI'ları arasında belki de en ilginç olanı Japon endeksidir. Cuma günü 96,78'e gerileyerek 3 ve 4 Temmuz'da görülen en düşük seviyelerle eşleşti. Dikkat çekici bir şekilde bu, Mart 1990'dan bu yana görülen en düşük seviye.

Bu ölçüye göre, Japonya'daki finansal koşullar neredeyse 34 yılın en gevşek seviyesinde. Bu, yenin zayıflığının, borsanın son 33 yılın en yüksek seviyelerine çıkmasının, negatif faiz oranlarının ve son derece negatif reel tahvil getirilerinin birleşik etkisini gösteriyor..

Teorik olarak, bu enflasyonist yol haritasının büyümeyi artırması gerekir. Enflasyon nispeten yapışkan, ancak ekonomik faaliyet analistlerin beklentilerini karşılamıyor.

Citi'nin Japonya için ekonomik sürprizler endeksi geçen hafta negatife döndü ve şu anda Haziran ayından bu yana en düşük seviyede. Bu arada, bu hafta Japon kurumsal cephesinde, kazançlarını bildiren büyük firmalar arasında finans şirketleri Mizuho, Mitsubishi UFJ ve Sumitomo yer alıyor.

Bu haftaki Çin haber akışı potansiyel olarak çok büyük.

Siyasi cephede ise ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bu hafta San Francisco'da 15-17 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) liderler toplantısında yüz yüze görüşecek.

Ekonomik veri akışı da üst düzey açıklamalarla dolu. Bunlar arasında para arzı, borç verme ve 'toplam sosyal finansman' - temelde ekonomideki kredi ve likiditenin geniş bir ölçüsü - yer alırken, Çarşamba günü piyasalar Ekim ayı perakende satışları, sanayi üretimi ve işsizlik rakamlarını sindirecek.

Çin'in en büyük şirketlerinden bazıları bu hafta son kazançlarını açıklayacak. Bunlar arasında JD.com, Tencent Holdings, Alibaba Group ve Lenovo yer alıyor.

Çin hisse senetleri tüm bunların ötesinde nerede duruyor?

Mavi çipli CSI 300 endeksi geçen hafta %0,066 yükseldi - ancak pozitif bölgede, ancak Mart ayından bu yana en iyi çalışması olan üç hafta üst üste kazanç elde etmek için yeterli. Bununla birlikte, endeks bu üç hafta içinde 20 Ekim'de sona eren haftadaki %4,1'lik kaybını geri alamadı.

İlgili Haberler