Dolar ABD enflasyon verileri öncesinde yatay seyrediyor

Dolar ABD enflasyon verileri öncesinde yatay seyrediyor

Küresel piyasalar ABD'nin açıklayacağı enflasyon verisine odaklanırken dolar bu veri öncesi yatay seyrediyor.

A+A-

Yatırımcılar, Fed'in fiyat baskılarını kontrol altına almak için daha fazla çalışması gerekip gerekmediğine dair bu hafta daha fazla ipucu sunması beklenen bir başka ABD enflasyon verisi grubunu beklerken dolar Pazartesi günü sabit kaldı.

Piyasalar Tokyo'nun olası müdahalesini izlemeye devam ederken, Japon yeni dolar karşısında son bir yılın en düşük seviyesinden çok uzak olmayan bir seviyede seyrederek kırılganlığını korudu.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta enflasyonla mücadelenin henüz sona ermemiş olabileceğini ima etmesine rağmen, Fed'in bu ayki politika toplantısında şahin duruşunu yumuşatmasının ardından çoğu tüccar için odak noktası Salı günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamları olacak.

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, verilere ek olarak, bu hafta konuşmak üzere sıraya giren daha fazla Fed konuşmacısının, Başkan Powell'ın yeni artırımlar için kapıyı açık bırakmasını tekrarlayacağını söyledi.

Simpson "Daha yumuşak bir TÜFE verisi alsak bile, Fed muhtemelen faiz indirimi umutlarına karşı çıkmaya devam edecektir, zira enflasyon hedefin üzerinde seyrederken faiz indiriminden bahsetmek bir yana, bunu düşünmek bile kendi çıkarlarına değildir." ifadelerini kullandı.

Cuma günü New York'ta döviz işlemleri kapanmadan kısa bir süre önce açıklanan Moody's'in ABD'nin kredi notu görünümünü "negatif "e düşürdüğü haberine piyasaların tepkisi sessiz kaldı.

Doları bir sepet para birimi karşısında ölçen dolar endeksi son olarak 105,80 seviyesinde yatay seyretti.

Ancak, yükselen ABD Hazine tahvil getirileri ve devam eden dolar gücü nedeniyle baskı altında kalan yen için çok az rahatlama oldu.

Japon para birimi Pazartesi günü dolar karşısında 151,69 yen civarında işlem görerek Ekim sonunda gördüğü bir yılın en düşük seviyesi olan 151,74'ün hemen altında yer aldı.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, bu hafta açıklanacak ABD ekonomik verilerinden birinden gelecek sıcak bir rakamın dolar/yen'i 152 aralığına itmede "kesinlikle işe yarayacağını" söyledi.

v "Alternatif olarak, daha destekleyici bir risk ortamının devam etmesi, muhtemelen carry alıcılarını pozisyonlara ekleme yapmaya ve (Japonya Merkez Bankası) ölçüsünü test etmeye ikna edecektir." sözlerini kaydetti.

Bu arada Pazartesi günü Japonya'dan gelen veriler, toptan eşya enflasyonunun 2 yıldan bu yana ilk kez %1'in altına gerilediğini göstererek, fiyatları artıran maliyet baskılarının azalmaya başladığını ve yene çok az destek verdiğini ortaya koydu.

Fiyatlardaki artış eğilimi Japon Merkez Bankası'nın Ekim ayı para politikası toplantısında enflasyon tahminlerini yükseltmesine neden olurken, piyasalar bankanın ultra gevşek para politikasından çıkmaya yakın olabileceğine dair işaretler aramaya devam etti.

Geçen hafta GSYH verilerinin ekonominin büyümediğini göstermesinin ardından Salı günü İngiltere'den gelecek ortalama haftalık kazanç verileri ve Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verileri öncesinde sterlin dolar karşısında 1,2231$ seviyesinde sabit kaldı.

Euro sabah saatlerinde 1,0688 dolar civarında seyrediyordu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler