Asya'da büyük kaos, Japon şirketler Çin'i terk ediyor

Asya'da büyük kaos, Japon şirketler Çin'i terk ediyor

Çin'de büyümek isteyen Japon şirketlerinin sayısı rekor seviyelere geriledi.

A+A-

ABD ve Japonya ile yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomideki yavaş toparlanma nedeniyle, Çin'deki işlerini genişletmeyi planlayan Japon şirketleri rekor düşük seviyeye geriledi.

Japonya Dış Ticaret Örgütü'nün yıllık anketine katılan 710 firmanın yalnızca %27,7'si önümüzdeki 1-2 yıl içinde Çin'deki varlıklarını arttırmayı düşündüklerini ifade etti. 2007'ye kadar uzanan ankette bu oran ilk kez %30'un altına düştü. Sadece iki yıl önce anketi katılan Japon şirketlerinin %40'tan fazlası Çin'de genişleme planları yapıyordu.

Ankete göre, Çin'deki bulutlu, karanlık ekonomik görünüm azalan ilginin bir nedeni. Bazı şirketler talebin azalması nedeniyle satışların düştüğünü belirtirken, diğerleri Çin'deki otomobil satışları için belirsiz bir geleceği suçladı. Ülkedeki jeopolitik risklerin giderek daha sorunlu hale gelmesi de özellikle büyük firmalar için bir sorun.

Japon şirketlerinin Çin'e ilgisi zayıflarken, Hindistan ve Brezilya'ya arttı. Hindistan'daki Japon firmalarının yaklaşık dörtte üçünün işlerini büyütmeyi beklerken ve Brezilya'daki şirketlerin yaklaşık %70'i varlıklarını artırmayı planladıklarını ifade ettiler,.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler